CEWE Fotolab

Recenze: Nikon Nikkor Z 85 mm f/1.2 S

Potěšení z focení a radost ze skvělého obrazového výstupu, to je nový objektiv Nikon Z 85 mm f/1.2 S, určený pro bezzrcadlovky. Pro někoho jde o nedosažitelný sen a pro jiného zase o pracovní nástroj. Vypadá, že Nikoňáci ho budou chtít mít ve výbavě. Jak ale dopadne v našem testu?

 

Konstrukce a ovládání

První dojem z testovaného objektivu byla jednoduše “krása”. Sklo vypadá opravdu mohutně, masivní sluneční clona tento efekt ještě násobí. S jeho velikostí jde ruku v ruce bohužel i váha, ale profíci jsou už asi zvyklí.


Mimo standardního ostřícího prstence (s přepínačem AF/MF) je objektiv opatřen ještě jedním volitelným, na kterém si můžete nastavit například korekci expozice nebo změnu clony. V neposlední řadě se na něm nachází i tlačítko L-Fn.
Portrétní, vysokosvětelný objektiv je určen výhradně pro fullframe bezzrcadlovky Nikon (FX). Při použití na malém snímači (DX) má po přepočtu 127 mm, ale osobně ho pro APS-C nedoporučuji, byla by to velká škoda.

Bokeh je pěkný i na vyšších clonách (f/4,5)

V praxi
Využití objektivu je vskutku široké: portréty, párové focení, svatby, fashion, glamour, ateliérové fotografování – cokoli, co se tyče focení lidí. Překvapil mě naprosto špičkovým obrazem. Speciální čočky a antireflexní vrstva Nano Crystal Coat regulují rozptyl světla a zabraňují vzniku odlesků, odrazů a závoje. Focení na cloně f/1,2 je opravdu vizuálním zážitkem. Bokeh je fantastický, to zaručuje kvalitní sklo a 11lamelová clona. Stejně tak podání barev a vykreslení detailů. Bravurně si počíná i v protisvětle a za horších světelných podmínek. Zkrátka a dobře, tento objektiv vás podrží.

Clona f/1,2 krásně rozmaže pozadí, objektiv zaostří na oko i přes překážku v popředí

Bezpochyby ho ocení i kameramani při natáčení slabě osvětlených scén nebo když si budou chtít pohrát s hloubkou ostrosti.

Nafotíte i zajímavé detaily ne zcela malých objektů, ale na makro jsou určeny jiné objektivy (f/5)

Chcete-li zachytit lesk v oku nebo křivku řas, není problém. Tichý multi-focusing systém objektivu, který tvoří dvě skupiny prvků pohybujících se v přesné synchronizaci, zaručí precizní autofocus. S jistotou tak překonáte výzvy při focení s clonou f/1,2 a práci s hloubkou ostrosti bez ohledu na to, zda se fotografovaný objekt pohybuje nebo ne.

Ostření na zvířata také není problém (f/1,2)

Nikon Z 85 mm f/1,2 S získal prestižní ocenění Tipa World Awards 2023, pro nejlepší portrétní objektiv. Oprávněně!

 

Závěr
Když bych to měl shrnout, možná to nezazní objektivně, ale „zetková 85 jednadvojka“ je naprosto božská. Bokeh při focení a natáčení je vynikající. Výsledky vás zaručeně posunou o level výše. Konstrukční a designové nedostatky nenacházím, takže objektiv mohu jen doporučit. Problém může být jen jeho cena. Pokud vás neodradí a dané ohnisko vám vyhovuje, tak pořízením tohoto skla rozhodně chybu neuděláte.

Pleťové tóny jsou přirozené (f/1,2)

 

Typ Bajonet Nikon Z
Formát FX
Ohnisková vzdálenost 85 mm
Světelnost objektivu f/1,2
Nejvyšší clonové číslo f/16
Konstrukce 15 prvků v 10 skupinách (včetně 1 ED optického člena, 2 asférické prvky a prvky s antireflexní vrstvou Nano Crystal Coat)
Obrazový úhel Formát FX: 28° 30', formát DX: 18° 50'
Zaostřovací systém Vnitřní ostření
Nejkratší ostřící vzdálenost 0,85 m
Maximální reprodukční poměr 0,11×
Počet lamel clony 11
Povrchová úprava Antireflexní vrstva
Průměr filtru 82 mm
Průměr × délka 102,5 mm × 141,5 mm
Hmotnost 1 160 g
Dodávané příslušenství Kryt objektivu LC-82B (přední kryt), kryt objektivu LF-N1 (zadný kryt), sluneční clona HB-106, pouzdro na objektív CL-C2

Nikon Nikkor Z 85 mm f/1.2 S

9.3

Obrazová kvalita/snímač

10.0/10

Ostření

10.0/10

Video

9.0/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

9.0/10

Další výbava a funkce

9.5/10

Poměr cena/výkon

8.0/10

Potěšilo nás:

  • Vysoká světelnost f/1,2
  • Krásný bokeh
  • Tichý motor
  • Utěsněná konstrukce
  • Programovatelný prstenec
  • Skvělý v protisvětle
  • Vykreslení detailů

Zasloužilo by vylepšení:

  • Vyšší váha
  • Rozměry
  • Vyšší cena

Jakub Cuba

Pracujem v predajni Cewe Fotolab Bory Mall Bratislava, kde ste všetci srdečne vítaní. Zaujímam sa o fototechniku najmä značiek Canon, Fujifilm, Panasonic a Sigma. Mám rád fotenie svadieb, historických pamiatok a pouličnej fotografie.

Přidat komentář