CEWE Fotolab

Panasonic GH6: První pohled – Video především

Panasonic GH6, nástupce legendární „gé há pětky“ je robustnější, výkonnější, a ještě více vyhoví potřebám kameramanů. V mnoha ohledech navíc výrazně posouvá hranice systému Micro 4/3 a stává se tak plnohodnotnou profesionální systémovou kamerou.

Panasonic GH6
Při pohledu na přední část působí GH6 jako „normální“ Micro 4/3 fotoaparát robustních rozměrů.

Technické parametry

Typ fotoaparátu: CSC bezzrcadlovka
Bajonet: MFT
Obrazový snímač: CMOS, Micro4/3
Efektivní rozlišení: 25,2 Mpix
Sloty pro paměťovou kartu: 1x CFexpress typ B, 1x SD UHS-II
Hledáček: OLED 3,68 MPix, 120fps
Typy závěrky: Mechanická/elektronická
Časy závěrky: 1/8000 s až 60 s, 1/32000 s při el. závěrce
Synchronizační čas pro blesk: 1/250 s
Sekvenční snímaní: 14 sn./s mech. závěrka, 75 sn./s el. závěrka
Pracovní rozsah měření expozice: 0 – 18 EV
Pracovní rozsah automatického ostření: -4 – 18 EV
Množství AF bodů: Kontrastní detekce, 315 bodů, AI detekce subjektu
Citlivost ISO: ISO 100 až 25 600
Stabilizace: Stabilizovaný snímač + stabilizace objektivu – až 7,5EV
LCD monitor: Výklopný na kloubu, otočný, dotykový, 1,84M bodů, 3“
Natáčení videa: 5,7K 30p ProRes All-i 4:2:2 10-bit, 5,7K 60p 4:2:0, 4K 120p 4:2:0, 5,8K 30p anamorfně
Konektivita: USB-C, HDMI, TC out konektor, mic jack, sluchátkový jack, Bluetooth, Wi-Fi 2,4GHz + 5GHz
Výdrž baterie: 360 sn. (dle CIPA)
Materiál těla: Hořčík, utěsnění proti prachu
Rozměry (Š×V×H): 138 x 100 x 100 mm
Hmotnost: 823 g

Panasonic GH6 ovládání
Pohled z horní strany už ovšem začíná napovídat, že GH6 hraje na maximální výkon a účinné chlazení.

Panasonic GH6 ve zkratce

  • Micro 4/3 snímač typu CMOS je úplně nový a má rozlišení 25MPix.
  • Osazen je nový procesor Venus engine, ten posouvá hranice možnosti natáčení videí, vylepšuje rychlost a snižuje rolling shutter efekt.
  • Doba natáčení videí je prakticky neomezená. Limitem bude pouze kapacita paměti a napájení, uvnitř fotoaparátu je totiž aktivní chlazení.
  • Výklopný displej je umístěn na praktickém kloubu. Ten umožňuje otáčení i při připojené kabeláži ze strany fotoaparátu. Navíc je použitý panel výjimečně jasný a má nadprůměrné rozlišení.
  • Panasonic GH6 je oproti GH5 již skutečně video-centrický, přišel dokonce i o některé fotografické funkce, například focus stacking – chystá Panasonic nástupce G9?
  • Vylepšená je stabilizace snímače, která pracuje v symbióze se stabilizací v objektivech Panasonic. Výsledek je prodloužení expozičního času až o 7,5EV.
  • Nahrávat můžete v široce kompatibilním formátu Apple ProRes a to v 5,7K. Ve 4K zvládne fotoaparát 120 fps, v 1080p pak dokonce 300 fps (v režimu VFR – variable frame-rate). Pro fanoušky anamorfních objektivů je připraven 5,8K režim s odečtem dat z celého čipu a variabilní desqueeze přímo ve fotoaparátu. Toto vše (a mnohem více) zvládne GH6 interně.
  • Novinka dostala do vínku barevný profil V-Log, který má oproti staršímu V-Log L o 1EV větší dynamický rozsah. DR se dokonce nebezpečně přiblížil k full-frame modelu S1H, což je pro MFT skvělý výkon. Během nahrávání do V-Log můžete navíc na náhled aplikovat vlastní LUT (lookup table) pro snažší kompozici.
  • Waveform, vektroskop a luminance monitor byly upraveny, už nezabírají třetinu obrazovky a dají se libovolně zvětšovat a zmenšovat.
  • Velkou novinkou je možnost nahrávat zvuk ze čtyř zdrojů zároveň. Přibyla i nová náhledová obrazovka právě pro detailní a rychlé nastavení parametrů nahrávání audia. Přístup do ní je řešen dedikovaným tlačítkem se symbolem mikrofonu.
  • V přední části je červené „tally světlo“ pro indikaci aktivního nahrávání. Užitečné nejenom pro vloggery.
  • O ostření se bohužel stále stará kontrastní systém DFD. Automatické sledování cíle ve videu není silnou stránkou GH6, hlavně při natáčení do 24 fps a bohužel i 120 fps – nejlepších výsledků dosahuje při 60fps.
  • Sloty pro karty jsou dva, CFExpress typ B a SD UHS-II
  • Nový rychlý procesor umožnil používat High-res shot z ruky a fotoaparát tak posunem snímače zachytí 100MPix fotografie.
GH6 aktivní chlazení
Přehřívání se bát nemusíme.

Co je nového?

Řada GH od Panasonicu byla vždy považována za hybridní, tedy takovou, která uspokojí kameramany i fotografy. Mám pocit, že se to s příchodem GH6 mění. Spíše než hybridní fotoaparát zde máme profesionální kameru s možností fotografování.

Ne že by novinka zvládala zachytit jen průměrné fotky, nový 25MPix snímač se z prvních testovacích fotek jeví jako zásah do černého. Je zbaven AA filtru a podporuje funkci duálního ISO, která mu propůjčuje 13 EV dynamického rozsahu při ISO800 a ISO2000. Nejedná se ale o moderní stacked nebo BSI snímač, kterým jsou vybaveny

Panasonic GH6 HDMI
Mezi konektory nechybí plnohodnotné HDMI, všimněte si také výdechu chlazení a masivního kloubu LCD

Vylepšená je i stabilizace, ta umí komunikovat společně se stabilizací v objektivu a docílit tak prodloužení času až o 7,5EV. Při starém ovšem zůstal systém ostření. Alespoň tedy částečně. Panasonic tvrdí, že by měl být nový systém výrazně lepší. Stále se ovšem bavíme o kontrastním DFD ostření, nad kterým budou mít fázové systémy s křížovými body jednoznačně navrch.

Fotografy může zamrzet i absence režimů 6K photo nebo focus stacking pro snadné focení makra. Naštěstí zůstal alespoň high resolution shot, který lze nově používat z ruky a zvládne kompenzovat jak pohyb váš tak lehký pohyb ve scéně. Výsledkem jsou pak fotografie o velikosti 100MPix.

Je očividné, že si Panasonic v otázce fotografování nechává zadní vrátka otevřena a fanoušci velmi povedeného modelu Panasonic DC-G9 se snad brzy dočkají nástupce.

Kupovat si ale GH6 jen na fotografování by bylo plýtvání penězi a už letmý pohled na tabulku technických parametrů i fotoaparát samotný napoví, že máme co dočinění s tím nejlepším, co si můžete ve světě Micro 4/3 pořídit. Tedy alespoň na video, nesmíme totiž zapomínat na, jen před pár dny představený, OM System OM-1. Myslím si, že jak fotografové tak kameramani mohou slavit, dva takto silné přírůstky do MFT světa nečekal asi nikdo.

Panasonic XLR
Díky kombinaci XLR adaptéru DMW-XLR1 a stereo jacku můžete nahrávat zvuk ze čtyř zdrojů současně.

5,7K 60fps, 4K 120fps, 1080p 300fps, 10-bit a tak dále!

Chvíli jsem uvažoval, jestli přepisovat tabulku s možnostmi nastavení pro nahrávání videa. Když se mi ovšem do rukou konečně dostaly oficiální dokumenty s parametry, velmi rychle jsem si tento nápad rozmyslel. Panasonic GH6 má aktuálně celkem 132 možností nastavení. Sto třicet dva!

Čísla v tabulce jsou ale jedna věc, reálný výkon zase druhá. Oproti GH5 má totiž GH6 jednu obrovskou výhodu – zachovává si celkovou kvalitu záznamu napříč všemi režimy. Zdá se to jako banalita, ale u GH5 musel člověk přemýšlet, jestli zrovna použije VFR nebo ne, protože VFR oproti klasickému 4K záznamu vypadalo prostě jinak, hůře.

Panasonic GH6 výklopné LCD
Všimněte si řešení výklopného LCD, které je upevněno tak, aby při otočení nepřekáželo zapojené kabeláži.

Panasonic GH6 v1.0 je jen začátek

Panasonic společně s fotoaparátem také oznámil plán pro aktualizace firmware fotoaparátu. Postupně tak bude přístroj vylepšovat a přidávat do něj nové funkce.

Už teď (tedy spíše od poloviny března, kdy se GH6 dostane na trh) můžete využívat velmi rozšířený formát Apple ProRes, zatím ale „pouze“ v 5,7K. Později bude k dispozici i pro 4K a 1080p natáčení, což bude balzám pro kapacitu paměťových karet.

A když už jsme u úložiště, osobně se hodně těším na očekávaný upgrade, který umožní přímé nahrávání na SSD disk skrze USB-C. SSD disk je totiž mnohem dostupnější řešení, než poměrně drahé CFExpress karty.

Klec na Panasonic GH6
Panasonic GH6 ve svém „přirozeném prostředí“

Na závěr

Ten, kdo čekal spíše konvenční hybridní řešení, musí být novinkou překvapen. Tato Micro 4/3 vlajková loď je pro Panasonic dalším důležitým milníkem a jsem přesvědčený, že se brzy usadí v klecích mnoha filmařů. A nejenom těch nadšených. Panasonic GH6 totiž s přehledem aspiruje na titul nejlepší profesionální kompaktní systémové kamery současnosti.

Panasonic GH6 můžete předobjednat v našem e-shopu Fotolab.cz. Kromě samotného těla za 55 990,- si Panasonic nachystal i set s objektivem Lumix G Vario 12-60mm f/3.5-5.6 a také s výborným Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář