CEWE Fotolab

JUMP N TRAVEL: ROZHOVOR O CESTĚ PO PERU

Rozhovor s aktéry projektu JUMP N TRAVEL o zážitcích, které si přivezli z cesty po Peru. Převažují ty příjemné. V určitých chvílích však doslova tuhla krev v žilách. Více se dozvíte v našem rozhovoru a ve filmu, který má nyní premiéry po celé ČR.

Mohli byste představit stručně našim čtenářům váš projekt JUMP N TRAVEL?
Náš projekt spojuje parkour a cestování, díky tomu jsme se mohli podívat a zatrénovat si na několika různých místech po světě. Vydali jsme dvě série epizod a minulý rok náš první cestovatelský dokument, který jsme natáčeli měsíc ve Vietnamu. Epizody jsou spíše takové „parkour-guides“, zatímco film je dobrodružný a sleduje naši cestu zemí. Právě teď se můžete zastavit na jednu z našich premiér druhého filmu, který jsme natáčeli v Peru.

Soutěžní nápověda:

Víte, že v naší FOTOLAB půjčovně najdete fototechniku od celkem 12 různých značek? Canon, Nikon, GoPro, Panasonic, Olympus, Sony, Fujifilm, Instax, Tamron, DJI, Pentax, Sigma.    

Soutěž proběhne již brzy na našem Instagramu, sledujte nás!

S jakou fototechnikou jste na výpravu do Peru vyrazili? Čím se fotilo, čím natáčelo?
Výbavu jsme tenhle rok měli hodně pestrou. Pro záběry jsme si sebou vzali 2x DJI Mavic Pro, Sony A7s společně se stabilizací od Feiyutech. Jako sekundární kamera dobře posloužila Sony A6300 a GoPro 6. Na focení jsme primárně používali zmiňovanou Sony A7s společně s Fujifilm X100F. Z objektivů jsme nejvíce využili Canon 16-35mm f/4, Canon 70-200mm f/4 s redukcí na Sony bajonet a Sigma 30mm f/1,4. Dále 2 mikrofony od firmy Rode a spoustu baterek.

Kdybyste měli čtenářům doporučit 3 místa, která by neměla uniknout jejich pozornosti při plánování cesty po Peru, jaká to budou?
Asi nejvíce nás zaujalo město Arequipa a jeho okolí, které je plné šestitisícových sopek a volně žijících lam alpak. Samotné město má uvolněnou atmosféru a místní kultura je vidět na každém kroku.Jako druhé místo bych doporučil výlet do Amazonské džungle, je to sice trochu dražší záležitost, ale pro mě to byl jeden z nejlepších a nejzajímavějších zážitků. I když chodí na Machu Picchu denně několik tisíc lidí, bylo to jedno z míst, kde mi to ani tolik nevadilo. Samotné ruiny obklopené horami, přes které se postupně dostávali první paprsky slunce. Tohle byl neskutečný zážitek a myslím, že by to měl zažít každý, kdo se vydá do Peru.

Čtěte také na blogu:
JUMP N TRAVEL: CESTOVÁNÍ A PARKOUR V PERU

Jaké největší nepříjemnosti vás během putování zastihly?
Hned po příletu jsme se opravdu přesvědčili, že domluvit se v Peru pro nás nebude úplně nejjednodušší. Místní neuměli anglicky a my zase španělsky, takže jsme kolikrát dostali úplně něco jiného, než jsme chtěli.

Cusco, Peru
Cusco, Peru

parkour jump n travel peru

parkour jump n travel peru

Málem jsme taky museli přespat v horách uprostřed ničeho, když naše auto nemohlo vyjet z jemného lávového písku, nebo nás málem ukamenovali místní demonstranti… Všechno tohle a spoustu dalších věcí uvidíte ve filmu na jedné z našich 9 premiér po celé ČR.

Oslovily vás místní kulinářské speciality?
Překvapilo mě, jak rozmanitou kuchyni tahle země má. V destinacích u oceánu se připravují speciality z mořských plodů, jako například Ceviche, což jsou syrové kousky ryby, které se zakápnou citronovou šťávou a tím se „uvaří“. V horách jsme zase ochutnali steak z alpaky nebo grilované morče. Takovou zvláštností je, že peruánci většinou podávají k hlavnímu jídlu hned 2 přílohy. Nejčastěji rýži, hranolky nebo třeba osmažený banán.

Arequipa, PeruOdvezli jste si z Peru nějakou vtipnou historku (historky) „z natáčení“?
Ještě před tím, než jsme si půjčovali auto na roadtrip v okolí Arequipy jsme se ptali místních, v jakém stavu jsou silnice. Dokonce jsme jim i ukázali naši plánovanou trasu a všichni nám tvrdili, že stav je super. Půjčili jsme si teda osobák a vydali se na cestu. Hned co jsme vyjeli z města jsme zjistili, že víc než 30 km/h se nepojede. Cestou jsme odhazovali kameny před sebou, několikrát jsme se museli vyhýbat obrovským dírám a jednou jsme zapadli. Před vrácením jsme totálně zaprášené auto jen ometli koštětem a doteď nechápu, že jsme nemuseli zaplatit nic navíc.

Prozradíte nám, do jaké destinace vyrazíte příště v rámci projektu JUMP N TRAVEL?
Můžu zatím prozradit jen to, že už máme představu dalšího filmu. Natáčení bude časově náročnější, ale je to pro nás nová výzva. Co se týče další cesty, tak hned po celé „premier tour“ odlétáme na Srí Lanku, kde máme v plánu natočit pár editů na náš youtube kanál.

Díky za rozhovor!

Chtěli byste se podívat na jejich nejnovější film PERU? Mrkněte na facebookovou událost, kde jsou termíny všech premiér v ČR.

Přidat komentář