CEWE Fotolab

Fotograf Jarda Valenta: O realitě ´Insta míst´ a jeho projektu #fotkuprimozfotaku

Fotograf, instagramer, hudebník a člověk, co dělá rád věci jinak. Na svém Instagramu začal tvořit projekt #fotkuprimozfotaku, díky kterému lidem ukazuje realitu ´Insta míst´… 


Kdo jsi? Můžeš mi říct pár věcí o sobě?

Hudebník, doma hraju na kytaru. Taky rád dělám věci jinak než ostatní, viz například můj projekt ´Before and after´. Myslím si o sobě, že jsem hodně přizpůsobivý a taky dost líný. (úsměv) Studuju už třetí vysokou, protože dvě předešlé mě tak nějak přestaly bavit. Tak jsem šel od ČVUT- FIT, přes ČVUT – FSV až k tomu co studuju teď, ČZV PEF a PaE. Já vím, je to složitý…

Jarda Valenta- rozhovor Fotolab
Jarda Valenta, Lago di Braies, Italie.

Jak ses dostal k tomu, co na svém Instagramu teď tvoříš?

Vlastně ani nevím. Instagramu jsem se začal věnovat díky přítelkyni, líbil se mi její styl, tak jsem začal tak trochu napodobovat její focení… Po nějakém čase jsem se dostal k cestovatelským účtům a řekl si, že bych chtěl dělat něco takového. Začal jsem vstávat dřív, fotit mlhu, trochu cestovat, ale na to jsem dřív neměl tolik prostředků… Když jsem si ke škole našel brigádu, mohl jsem začít cestovat víc. Nakonec jsem cestovatelské účty nenapodoboval, ale sám jeden začal tvořit.

Archiv J. Valenty, Trolltunga, Norsko.

A co focení jako takové?  

Focení jsem se začal věnovat zhruba před rokem, když jsem si začal pročítat různé články a tak… S příchodem brigády jsem si koupil foťák Sony A6000. Ten foťáček můžu všem doporučit. Jediná nevýhoda je, že se trošku špiní snímací čip, tím že tam není zrcadlo a není to zrcadlovka. Když předělávám objektivy, tak se tam občas něco dostane, to je ale u všech takových foťáků.

Jarda Valenta- rozhovor Fotolab
Archiv Jardy Valenty, ostrov Senja v severním Norsku.

A nějaká jiná technika? Tím že nefotíš lidi, tak asi nepoužíváš odrazné desky a tak?

Když jsem skončil školu, bláhově jsem si myslel, že začnu okamžitě fotit lidi a začnu se tím živit… Ale až teď zpětně mi přichází nabídky. Mám doma udělané studio, to znamená pozadí, blesk, odrazové desky, ale na fotky co jsou na Instagramu to nepoužívám, na ty používám třeba ND filtry, ty mám od firmy Haida, ztmavujou 400x, abych mohl fotit na uzávěrky v rámci celých vteřin i během denního světla. Taky mám Lensball, s tou kuličkou je docela sranda i když nefotíš. No a hrozně moc podle mě dělají objektivy. Vždycky když jsem vydělal nějaké peníze, tak jsem si koupil nějaký nový              objektiv, ale stejně jsem se vždycky vrátil k jednomu oblíbenému a to je 30 mm od Sigmy, má velkou světelnost a jdou s ním krásně fotit portréty i krajina. Jinak mám doma maličkosti jako třeba štětec, kterým čistím objektivy.

Archiv Jardy Valenty, Atlantic Ocean Road

Štětec? Nepoužíváš speciální hadříky na čištění?

Na jedno semináři jsem se dozvěděl, že čištění hadříkem poškozuje antireflexní vrstvy objektivu, takže od tý doby čistím objektivy pouze štětečkem a foukátkem.

Všimla jsem si, že máš na profilu pár fotek z dronu, jak se ti s ním pracuje?

S přítelkyní se nám naskytla příležitost koupit drona poměrně za levno. Teď na Božím Daru jsem ho protáhl mlhou a byl uplně mokrý, takže jsem se bál, že už nebude fungovat, ale jede. Každopádně přemýšlím, jestli koupit nového… Ale už teď vím, že když bych kupoval nového, tak už nikdy ne Phantoma. Mají sice perfektní kvalitu, ale jsou hrozně neskladné. Phantoma co mám teď musím buď nést v ruce, nebo ho nenosím vůbec. Když bych do něčeho šel, tak asi do Mavic Air.

Archiv J. Valenty

Kde fotky upravuješ?

Fotky upravuju v počítači i v telefonu. Dřív jsem používal Photoshop, ale teď jsem přešel na Lightroom. Pro telefon je to zdarma a jde na něm udělat v podstatě to stejné co v počítači v placené verzi. Můžeš tam potlačit stíny, pozměnit barvy, nebo jen barvy na části fotky,… Nevýhoda je to, že Lightroom zabere v telefonu hodně místa.

Jarda Valenta- rozhovor Fotolab
Archiv J. Valenty, Šumava, Česko.

Co vůbec tvuj projekt ´Before and after´? Jak tě napadl?

Prvotní impulz byl šok z ´Insta míst´.
Vždycky, když jsme přijeli na takové to ‘znamé Instagramové místo’, tak jsem byl překvapený, ale ne mile, spíš zklamaný… Buď tam bylo moc lidí, které mám tendence z fotek odstraňovat, nebo to vypadalo úplně jinak. Ty Instagramové místa známe jenom tak, jak nám to influenceři a fotografové dovolí… A tak přišel nápad ukázat lidem realitu. Fotky ´před a po´ většinou sdílí lidi co prodávají nějaké svoje presety, chtěl jsem to udělat jinak.

Máš nějaký příklad? Kde tě to překvapilo nejvíc?

Třeba na Lago di Braies… Lidi z toho místa sdílí fancy fotky z lodiček na vodě, ale reálně to vypadá tak, že lidi přelezou plot a fotí se na loďkách přivázaných k molu… takže to vypadá všechno moc hezky, ale realita je úplně jiná.

Jarda Valenta- rozhovor Fotolab
Archiv J. Valenty, Nové Strašecí, Česko.

Prezentuješ se i někde jinde? Nebo jen na Instagramu?

Přemýšlel jsem, ale nakonec to nevyšlo. Mám spoustu fotek lidí, i dětí… ale myslím si, že tohle lidi na mém Instagramu vidět nechtějí. Možná si časem udělám web na portfolio, ale to uvidím časem.

Kde se ti fotilo nejlíp? Máš nějaké oblíbené místo?

Za tento rok jsem toho v porovnání s těma minulýma procestoval docela dost. Ale nejlíp se mi fotí asi tady u nás, České Švýcarsko a Šumava. Jezera u nás se mi moc nelíbí, ale třeba pískovcové skály, ty jsou krásné.

Archiv J. Valenty, Krušné Hory, Česko.

Jardův projekt můžete na Instagramu sledovat pod hashtagem #fotkuprimozfotaku, aby vám neutekla žádná jeho nová úprava.

 

Adéla Kožinová

Přidat komentář