CEWE Fotolab
výherce, cewe pohot award, zdeněk sleha

CEWE Photo Award 2021 – Rozhovor s měsíčním výhercem Zdeňkem Slehou

Největší fotografická soutěž CEWE Photo Award 2021 se blíží do svého finále a my vám s radostí představujeme dalšího, v pořadí již šestého měsíčního výherce z České republiky! V rozhovoru s panem Zdeňkem Slehou se mimo jiné dozvíte, jestli vítězná fotografie byla dílem náhody, nebo promyšleného postupu.

výherce, cewe pohot award, zdeněk sleha
Vítězná fotografie CEWE Photo Award Zdeňka Slehy za měsíc únor 2021

1. Gratulujeme Vám ještě jednou k výhře a rádi bychom jsme se zeptali, jak vlastně vaše fotografie vznikla?

Ve večerních, nebo ranních hodinách pokud je klidné počasí pozoruji lety balónů s lidmi – vyhlídkové lety. Vždy je prozradí zvuk hořáků, aniž by je člověk uviděl a teprve potom je zpozoruje. Líbí se mi, kdy hořák hoří na plný výkon a v zapadajícím slunci vytváří krásný kontrast. Dozvěděl jsem se, že v Chrudimi je naplánovaný večerní společný start několika balónů, takže bylo rozhodnuto se podívat zblízka, jakým způsobem se provádí naplnění horkým vzduchem a samotný vzlet.

2. Kolik času vám zabralo vyfotit výsledný snímek? Šlo o momentku, kterou jste zachytil, nebo jste měl o výsledku jasnou představu?

Představu jsem si udělal na místě samém, při skládání balónů z vozíků a aut, kdy balony rozbalovali na zemi, rovnali lana, vytahovali plynové hořáky, které na místě zkoušeli, zda fungují. Otevřeli je, zapálili a plamen byl cca 5 m dlouhý. Lidé rovnali pláště balónu a hořák nasměrovali do toho obrovského objemu. Pro mě, jako pozorovatele, to byla obrovská akce, takže jsem začal pobíhat kolem a fotil. Tím, jak se balón zvětšoval a lidé drželi kovová lanka v rukavicích, aby se nepopálili…to napětí a snaha, mě fascinovala natolik, že jsem si klekl mezi ně a hledal nejlepší úhel k zachycení okamžiku…posouval se a dával pozor, aby o mě nezakopli, nebo já jim nepřekážel. Byl jsem trochu překvapen, že mě nechali fotit a nevyhnali mě, i když o mě “brkali”. Ale ten okamžik byl tak silný, že se nedalo odolat a zcela mě to pohltilo. Teprve v PC jsem si vychutnal vlastní děj a napětí.

3. Jsou Vaše fotografie důsledkem velkých příprav a promyšlených postupů, nebo fotíte spíše intuitivně?

Nemám rád aranžované fotografie, i když se mi líbí. Raději fotím dle dané situace a okamžitého nápadu. Snažím se přizpůsobit okolí a z toho těžit. Na druhé straně tímto způsobem vzniká mnoho tzv. digitálního odpadu, který lze snadno “deletovat” a je hotovo.

4. Je fotografování váš zdroj obživy nebo ho máte jako koníček? 

Jedná se o celoživotního koníčka ☺

5. Podle výherní fotografie bych si tipla, že pravděpodobně fotíte na digitální fotoaparát, ale v současné době je hodně populární i focení mobilem. Fotíte i Vy na telefon nebo Vaše snímky vznikají výhradně foťákem?

Fotím výhradně digitální zrcadlovkou, vlastním předhistorický mobil. Abych přijal hovor, odeslal hovor a SMS. Obdivuji, co dnešní mobily umí. Když mi syn pošle videosekvence, zpomalení, zrychlení, jednotlivé fáze pohybu jízdy na kole, to bych v životě zrcadlovkou neuměl udělat.

zdeněk sleha, výherce cpa
Měsíční výherce CEWE Photo Award pan Zdeněk Sleha

6. Říká se, že každá fotka by měla projít alespoň minimální úpravou. Jste zastáncem minimálních úprav, nebo se na „dokonalou“ fotku soustředíte už při samotném focení?

Co je dokonalá fotka? To je relativní pojem. Každý výrobce fotoaparátu má své plus a minus. A pokud ze stejného místa uděláte stejný motiv různými fotoaparáty, vždy se snímky budou lišit ať barevnou tonalitou, světlostí atd. Přirovnávám to k ženám. Jsou pěkné, ale když se chystají na bál, také se namalují, upraví, nakadeří atd. Tím chci říci, že se eliminují rozdíly mezi výrobci, a fotograf se snaží interpretovat do výsledné fotografie své pocity, emoce a představy. ☺

7. Jste zaměřen na určitý fotografický žánr, kterému se věnujete nebo fotíte takzvaně „od všeho trochu“?

Celý život mě to táhne k focení přírody, hlavně zvěře. K tomu také směřuje nákup fototechniky a mé aktivity. Je to adrenalin vidět zvěř, aniž by o Vás věděla, nebo tušila do té doby, než se prozradíte, a to většinou netrvá dlouho. Vidět nádherné ledňáčky, jak si předávají rybičku a namlouvají se, zajíce, jak bojují o zaječici, jelení říje to je zážitek obrovský – to jsou vše takové prchavé okamžiky, které si člověk vychutná až na PC. Při vlastním focení se věnujete technice a okamžiku, abyste jej nepropásli. Ale když se povede snímek, stojí to za to. Ale fotím takřka vše, i když mě stále přitahují adrenalinové snímky, jak jsem říkal zvěř, sport.

8. Jakou fotografickou techniku používáte?

Fotoaparát Nikon D300s,  D750, objektivy spíše od Sigmy.

9. Je tato fotografie jediná, kterou jste přihlásil do soutěže nebo jste jich přihlásil více a zvýšil tak šanci uspět?

Dal jsem tam více fotografií, snad ne, abych uspěl (značně mě to překvapilo, že se to povedlo),  ale spíše, že jsem měl možnost prezentovat svou tvorbu, a z každé fotografie jde malý příspěvek 10 centů na vesničky SOS po celém světě. Tak trochu mohu přispět i já.

10. Fotografických soutěží je u nás během roku celá řada. Je tahle fotosoutěž Vaše první, které jste se zúčastnil nebo se fotografických soutěží účastníte pravidelně?

Spíše když náhodně na nějakou narazím, jako tato CEWE Photo Award 2021, nebo Zlatý jelen Slávy Štochla, Naše příroda. Vždy jsem rád, když se líbí.

11. Považujete umístění v této fotografické soutěži za úspěch? Je to první výhra nebo už jste podobný úspěch zažil?

To víte, že to považuji za obrovský, obrovský úspěch, když z tolika krásných fotografií z celého světa se ta má líbí ve své kategorii natolik, že je oceněna. Člověk má radost z každé fotografie, která se líbí ostatním.

12. Máte nějaké fotografické tipy pro ostatní fotografy, kteří by se chtěli fotografických soutěží účastnit?

Mám, a to je fotit srdcem, a dávat do toho své vlastní já. Žádná sebelepší technika neudělá vše za člověka, jen mu pomůže dosáhnout toho, čeho chce sám a o tom to je J. Někdy to vyjde, někdy ne. Důležité je, aby z toho radost měl sám člověk. Vždy se najdou lidé, kterým se to líbí a lidé, kterým se to nelíbí. Ale je to krásné dávat do toho vše pro sebe samého, a mít z toho radost i sám pro sebe.

Děkujeme mnohokrát za rozhovor a přejeme Vám mnoho úspěchů ve Vaší další práci!

Ještě to stihnete

I vy můžete být jedním z měsíčních výherců. Největší světová fotografická soutěž CEWE Photo Award se blíží do svého finále, ale i vy se můžete stát jedním z měsíčních výherců. Stačí vám jedna fotka a můžete se přihlásit.

cewe photo award

Přihlašte své nejpovedenější fotky a hrajte o ceny v hodnotě 250.000 EUR

czech photo centre logo


Partner soutěže CEWE Photo Award Czech Photo Centre

Přidat komentář