CEWE Fotolab

4 populární nástroje na malování světlem a proč je (ne)používat

Teplé letní večery přímo lákají ke hrátkám se světlem. Se světly můžete vyrazit do přírody a ve tmě se tomuto druhu focení věnovat klidně celé hodiny, aniž byste promrzli na kost. Výsledky většinou překvapí a potěší. Budou ale skutečně originální? V tomto článku prozkoumáme čtyři nástroje, které vyzkoušel snad každý lightpainter, a vysvětlíme jejich klady a zápory.

Tak, máte fotoaparát na stativu v manuálním nebo Bulb režimu, zaostřili jste na správný bod a nezapomněli vypnout automatické ostření. Kreslení pomocí baterky je již vyzkoušeno, ale fotografická duše tíhne k něčemu originálnějšímu. Co popadnete jako první?

  1. Prskavky

Do Vánoc je ještě dost času, to ale neznamená, že nemůžeme podpořit prodejce pyrotechniky a koupit si něco menšího na focení. Kupříkladu prskavky nebo fontány. 

Malování světlem, luminografie, kreslení světlem, prskavka, Galina Gordeeva
Při focení z dálky doporučujeme použít dortovou fontánu. Má větší oheň a je vidět lépe než prskavka.

Prskavky a také drobné dortové fontány jsou poměrně jednoduše ovladatelné zdroje světla, jejichž výsledek se dá dobře předpovědět. Hoří rovnoměrně, zanechávají za sebou charakteristicky „chlupatou“ světelnou stopu a díky jejich malé velikosti se dají použít i doma. Rovnoměrný tok světla láká k jednoduchým obrazcům a nápisům: srdíčko, číslovka, jméno nebo název, hláška – všechno se dá vyzkoušet. Dokonce si můžete vyrobit vlastní „prskavkový“ font: postupně nakreslit celou abecedu včetně čísel a poté jednoduše poskládat písmenka v postprodukci.

Na malování světlem v přírodě potřebujete pevný, ale lehký stativ. Nejlépe z karbonového vlákna.

 

Pokud na sebe nebudete svítit během malování, budete na snímku neviditelní. Naopak, když použijete záblesk, člověk s prskavkou vidět bude.

Pokud máte zkušenost s točením orbů (světelných kruhů), můžete do toho zapojit prskavku: upevněte ji na konci provazu a roztočte stejným způsobem, jako točíte světýlko, když kreslíte orb. To ale nedoporučuji dělat doma. Ještě vynalézavější způsob využití prskavky je její zapojení do celkové kompozice. Například můžete hořící prskavkou opatrně obkreslit lidskou postavu nebo malý strom.

Malování světlem, luminografie, kreslení světlem, prskavka, Galina Gordeeva
Malý strom nebo keř obkreslený prskavkou/dortovou fontánou vypadá působivě. Jen pozor na bezpečnost!

Nevýhody tohoto nástroje spočívají v jeho omezeních. Většinu vašich nápadů pravděpodobně zkoušela kvanta fotografů před vámi, tím pádem nebudou snímky příliš originální. Druhá nevýhoda prskavek je ta, že opravdu precizní výsledek potřebuje pevnou ruku: měli byste umět dobře kreslit, dokonce naslepo. A poslední věc, se kterou jsem se i já u prskavky bohužel setkala, je její relativní nebezpečnost. Při focení doma dávejte velký pozor na to, kam padají jiskry. Není nic jednoduššího, než jiskrami propálit stůl nebo gauč.

Fotoaparáty OM System mají režim Livecomp (live composite). Touto funkcí lze v podstatě uzamknout expoziční čas, takže nikdy nedojde k přeexponování světlých částí.

 

Prskavky se dají koupit kdekoliv, i v obyčejném knihkupectví

 

Pro

Krásná chlupatá stopa

Sváteční atmosféra na snímku

Proti

Lehce poznatelné

Potřebuje pevnou ruku

Nebezpečné

  1. Lensball

Povaluje se vám doma skleněná koule z minulých Vánoc? Vyzkoušeli jste ji na kreativní focení města a přírody a už dlouho vás nenapadá, jakým dalším způsobem ji můžete využít?

V skleněné kouli se svět obrací vzhůru nohama

Malujíce světlem za skleněnou koulí si ani nevšimnete, jak večer utekl. Pokud ji k tomu umístíte na zrcadlo, máte zaručeně krásné výsledky! Světelné čáry se ve skle zlomí a v zrcadle odrazí, čímž vznikne nádherná abstraktní kompozice s několika plány.

Ve výběru světelného zdroje máte volné ruce: může to být barevná LED páska, vánoční světýlka, baterka, optické vlákno, dokonce i výše zmíněná prskavka. Zkrátka všechno, co svítí. Nebudete ale první, kdo to vyfotil, což pro začátek rozhodně nevadí.

Umístěte skleněnou kouli na zrcadlo, to dodá snímku nový rozměr

Pro

Krásné lomené světlo

Několikaplánová kompozice

Úchvatný proces

Proti

Neoriginální

  1. Ocelová vlna

Malování světlem, luminografie, kreslení světlem, ocelová vlna, Galina Gordeeva
Kovové jiskry, které poskytuje ocelová vlna, hoří dlouho, a proto tvoří delší světelné stopy

Kulatý ohnivý portál s jiskrami letícími do všech stran určitě stojí za vyzkoušení. Je to především úžasný zážitek pro účastníky focení. Stačí umístit kus nejtenčí ocelové vlny do metalické kuchyňské metličky, zapálit, roztočit a pak pozorovat, jak se vzduch naplňuje nesčetným množstvím malinkatých jisker, které se na fotce promění v tenké ohnivé čáry.

Malování světlem, luminografie, kreslení světlem, ocelová vlna, Galina Gordeeva
Když nastavíte vyvážení bílé na „žárovku“, jiskry budou bílé. Pozor na světlo, kterým dosvěcujete modelku, musí barevně odpovídat barvě ohně a být také oranžové.

Kromě standardního kulatého tvaru při točení kolmo k objektivu můžete vytvořit i jiskrnou „střechu“ tak, že zvednete metličku nad hlavu a roztočíte ji paralelně zemi. Za roztočeným světlem se můžete pohybovat, jelikož to bude tvořit ohnivý tunel. Dokonce můžete zkusit pomocí metličky roztočit orb.

Malování světlem, luminografie, kreslení světlem, ocelová vlna, Galina Gordeeva
Když točíte nad sebou, jiskry letí i směrem k fotoaparátu. Dávejte pozor!

Tímto varianty, kterak použít ocelovou vlnu, končí (pokud nejste kutilové a nic s ní nebrousíte). Velká nevýhoda tohoto nástroje je ta, že je lehce rozpoznatelný a sám o sobě už skoro nikoho nepřekvapuje. Pokud chcete udělat něco opravdu originálního, budete muset vymyslet, jak tento předmět zapojit do složitější kompozice.

 

Bezpečnost nade vše!

Nikdy nepracujte s ocelovou vlnou v místnostech nebo na suchých místech, kde se může něco zapálit.

V létě dávejte pozor na lokaci. Suchá tráva nebo obilí vzplane z jediné jiskry, proto v přírodě raději pracujte u vody, ve vlhku nebo po dešti.

Správně se oblékněte. Nejlepší je bunda s kapucí nebo černá mikina z přírodních materiálů. Syntetika se jednoduše propálí.

Mějte po ruce asistenta, který dává pozor, kam přistávají jiskry, a může je rychle zašlápnout.

Ocelovou vlnu seženete v obchodech pro kutily. Vybírejte tu nejtenčí, „nulovou“ variantu.

Pro

Nadšení z procesu

Překvapivé výsledky pro nezkušené oko

Proti

Omezený počet tvarů

Lehce poznatelné na fotkách

Nebezpečné

  1. Programovatelná tyč

Barevná programovatelná LED tyč je snem každého začínajícího lightpaintera. Opravdu, nepotřebujete být malíři, abyste dosáhli nádherných, precizně prokreslených tvarů. Stačí vybrat žádaný obrazec a mávnout tyčí. Najednou máte na fotce křídla, plápolající oheň, letící ptáky, logo vaší firmy, nebo cokoliv si vymyslíte.

Karel Rožhoň
Barevné přechody jsou vidět ve tvaru pixelů. Občas se to hodí, občas působí nepřirozeně.

Tyč se dá nastavit podle gusta každého fotografa: mění se výkon, barva, frekvence, barevné pořadí. Samozřejmě jde ovládat i z mobilu. Výrobci barevných programovatelných tyčí jsou značky Magilite nebo LED trubice jako například Godox LC500. Jednoduchá a předvídatelná LED tyč se zdá geniálním řešením pro malování světlem. Jenže na této úrovni už začíná docházet kreativita samotného fotografa a snímkům chybí jedinečnost.

pixelstick, malování světlem, luminografie, kreslení světlem
Je hezké, když při malování světlem nasvítíte i krajinu

Programovatelný obrázek je sestavený z pixelů, a to je na fotce vždy vidět. Druhou překážkou je cena tyče. 25cm trubici pořídíte za 3 000 Kč, s délkou se pak cena zvyšuje.

Pixelstick se dá koupit ve speciálních obchodech pro lightpaintery, však dnes už je programovatelnost zabudována do každé LED trubice

Pro

Jednoduché ovládání

Tvoří jakékoliv obrázky

RGB spektrum

Proti

Technika vytlačuje umění

Chybí jedinečnost

Vysoká cena

Galina Gordeeva

Fotografka se skoro dvacetiletou zkušeností, redaktorka, novinářka a lektorka fotografických kurzů. Jsem tvůrčí člověk, který se nemůže obejít bez pokusů, což je důvod proč se během posledních let stále více věnuji různým experimentálním technikám včetně malování světlem.

Přidat komentář