CEWE Fotolab
Sony A7II recenze

Sony A7II: RECENZE

Sony Alpha A7II je fotoaparát nabízející vynikající poměr kvalita-cena. Je určený pro všechny, kteří touží ochutnat svět kreativních možností, jež nabízí práce s čipem velikosti kinofilmového pole (tzv. fullframe formát). Stejně tak může skvěle posloužit někomu jako druhé tělo. V čem je Sony A7II silný model a v čem má své slabiny zjišťoval v dlouhodobém testu Jakub Stratil.

Sony A7II

Musím říci, že od roku 2013, kdy jako první společnost Sony přišla s Full Frame bez-zrcadlovými fotoaparáty, udělala spoustu práce a za jejich inovace a preciznost je mohu jen pochválit. Výjimku netvoří ani náš recenzovaný model, který ač již není úplný nováček na trhu, tak stále v poměru cena/výkon tvoří jednu z nejlepších investicí ve světě Full Frame fotoaparátů. Sony Alpha A7II má solidní kovovou konstrukci, ale stále si zachovává nízkou hmotnost a kompaktní rozměry. 24 Mpx Full Frame senzor zajišťuje opravdu excelentní výstup, fotografie jsou krásně ostré a plné detailu, i na vysoké citlivosti je podání barev přirozené, takže co se týče obrazového výstupu, za mne veliká pochvala. Jako největší vylepšení od předchozího modelu považuji vložení obrazové stabilizace, která určitě pomůže například v horších světelných podmínkách a jistě velmi potěší celková rychlost a pohotovost přístroje, došlo zde ke znatelnému zrychlení.


TIP NA VÝHODNÝ NÁKUP
Sony A7 II v akční nabídce Black Friday

EXKLUZIVNÍ SLEVA AŽ 10 000 KČ
ZOBRAZIT NA ESHOPU*

*Nabídka se slevou 10 000 Kč platná pouze 12. – 15. 11. 2020.
Sleva 7 000 Kč v období 16. – 29. 11. 2020.


Konstrukce, ergonomie a výdrž baterie

Co se konstrukce týče, není moc co vyčítat, fotoaparát je z magnéziové slitiny, a působí v ruce velmi solidně, naštěstí si stále zachovává příjemnou hmotnost 599g s baterií a kompaktní rozměry 127 x 96 x 60 mm. Jednotlivé konstrukční části a ovládací prvky jsou utěsněny proti vlhkosti a prachu, tudíž menší deštík nebude problém, pozor však u větší vlhkosti, či vydatného deště, jelikož utěsnění nedosahuje kvalit nejlepších profi strojů.Sony A7II

U ergonomie došlo určitě ke zlepšení, grip je hlubší a fotoaparát se lépe drží, což pocítíte hlavně při několikahodinovém používání a pokud by do vaší ruky byl fotoaparát příliš malý, což se může stávat při střídání s klasickou zrcadlovkou, je možno pořídit bateriový grip VG-C2EM, který nejen pomůže u ergonomie, ale také zdvojnásobí výdrž fotoaparátu.

Fotoaparát je napájen lithium-ion baterií NP-FW50, na jedno nabití bysste se měli dostat na něco přes 300 snímků, což není oproti zrcadlovkám žádná sláva, nicméně ve světě „bez-zrcadlovek“ tobohužel není výjimka. Určitě doporučuji pořídit náhradní baterii, osobně jsem při komerčním použití spotřeboval většinou 2-3 baterie na 1 focení. Na fotoaparátu najdete 1 slot na SD/SDHC/SDXC kartu, doporučuji pořídit kvalitní, jelikož nemáte možnost zálohovat souběžně na kartu druhou.Sony A7II

Kvalita obrazu

Sony Alpha A7II užívá 24 Mpx Full Frame senzor, jehož obrazový výstup je jednoduše excelentní. Fotografie jsou brilantně ostré, plné detailu a živých barev. Sony jakožto výrobce čipů, do svých fotoaparátů vkládá jen to nejlepší, co je v danou dobu na trhu, takže se dočkáte skvělého dynamického rozsahu, který ocení hlavně krajináři.

Obecně z podexponovaných tmavých částí fotografie lze u rawu vytáhnout spousty dat, což vám otevírá další dveře při úpravě vašich fotografií.

Sony A7II: původní snímek bez úprav
Sony A7II: původní snímek bez úprav
SONY A7II: DR +3EV, stíny +50, jasy -20
SONY A7II: +3EV, stíny +50, jasy -20, Photoshop LR

Co se týče výskytu šumu při vyšších citlivostech, je fotoaparát také na velmi vysoké úrovni, ISO do hodnoty 1600 je velmi jemné, 3200 až 6400 začíná být šum patrnější, ale barvy jsou stále věrné a snímky dobře detailní, pro komerční účely byla pro mne ale hodnota 6400 stropová, vyšší nastavení už s sebou nese kvalitativní degradaci vysokým šumem, nicméně na běžné snímky použitelné.

Musím zde zmínit i kvality Sony objektivů, které se na fotografii podílí stejnou měrou, jako fotoaparát. Nepatří sice k nejlevnějším na trhu, nicméně dostanete adekvátní přidanou hodnotu k produktu, který si kupujete: perfektní rozlišení, celková optická kvalita, obzvláště u objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností jsem byl doslova ohromen… bravo Sony!

Video je natáčeno v maximálním rozlišení Full HD 1080p, kvalita je pro běžné použití velmi dobrá, určitě pomůže i stabilizace obrazu, kterou SSony Alpha A7II disponuje.

Nastavení, menu, ovládání

Menu nastavení je určitě jedno z nejkomplikovanějších, které jsem kdy poznal, pokud budete u Sony nováčkem, budete pár dní potřebovat, než si na vše zvyknete a zmapujete, kde se co nastavuje. Naštěstí je na fotoaparátu spousta programovatelných tlačítek a přístup k nastavením, která jsou důležitá právě pro vás, si tímto způsobem můžete zjednodušit, pokud tomuto věnujete trochu času, uděláte si fotoaparát přímo na míru. Další velmi užitečnou věcí jsou programovatelné módy na hlavním programovém voliči (mód 1 a mód 2). Jde o to, že si fotoaparát nastavíte tak, jak vám pro danou situaci vyhovuje a v menu si toto nastavení uložíte do tohoto módu a kdykoliv toto nastavení budete chtít obnovit, stačí pootočit voličem, jednoduché a velmi užitečné. Těchto nastavitelných módů je k dispozici více, ale k jejich vyvolání už je potřeba jít do menu.

Až na menu tlačítko, jsou všechny ovládací prvky na pravé straně fotoaparátu, dá se tedy snadno ovládat jednou rukou, což určitě urychlí práci s nastavením. Fotoaparát disponuje i poloautomatickým režimem Auto ISO, což je určitě užitečné, odlehčit si od přemýšlení nad nastavením citlivosti, ale bohužel nelze pevně nastavit minimální čas závěrky, ten si fotoaparát volí sám vzhledem k použité ohniskové vzdálenosti, na jednu stranu praktické, ale na druhou stranu to může i lehce omezovat ve chvíli, kdy potřebujete rychlejší čas závěrky (abyste předešli rozmazání rychlým pohybem fotografovaného objektu) fotoaparát nastaví čas delší. Ale přepnout na Manuální režim můžete vždy. V Manuálním režimu i při použití Auto ISO, nastavení času závěrky vámi, má vždy přednost.

Elektronický hledáček poskytuje 100% pokrytí, zvětšení 0.71× s rozlišením 2.359.000, je ostrý, dostatečně světlý a barvy jsou reálné. Práce s ním je příjemná a neměl jsem problém s nekorektní expozicí. LCD display disponuje 1,230,000 pixely a je velmi kvalitní, jen v případě ostrého slunce, doporučuji fotografovat přes hledáček, u kterého neřešíte nepříjemné odlesky. LCD se dá vyklopit vertikálně, bohužel už ne do stran, či úplně převrátit.

Ostření, výkon, měření expozice a stabilizace

Autofokus pracuje bezvadně, dokonce i v horších světelných podmínkách 117 ostřicích bodů nemá problém, samozřejmě dost záleží i na použitém objektivu, ale obecně řečeno, pro běžné použití fotoaparát ostří velmi rychle. Rozpoznání tváří vám dost pomůže při fotografování lidí, funguje bezvadně ve všech ostřicích módech. Kontinuální ostření funguje pro běžné použití také velmi dobře, ale při důrazu na extrémní rychlost (fotografování sportu, zvířat, atd.) zde vidím limity, kvalitní zrcadlovka či novější Sony A7III bude lepší volba.

Co se týče důrazu na rychlost, ještě bych zmínil kontinuální snímání, které je 5 snímků za sekundu, což pro běžné použití stačí, při vyšších potřebách sáhněte např. po nástupci Sony A7 Mark III, který nabízí dvojnásobnou rychlost. Pro manuální ostření určitě využijte pomůcky, které jsou jednou z největších výhod ve světě „bez-zrcadlovek“ a to peaking a přiblížení manuálního ostření, mnohonásobně se vám zpřesní ruční ostření, ať už při doostření AF objektivů, či objektivů bez AF motoru nasazených přes redukci.

Celková odezva, zvětšení fotografie při prohlížení a čas kdy můžete pořídit fotografii po zapnutí, či probuzení, ale nepatří mezi přednosti fotoaparátu, respektive nevidím problém při běžném používání, ale pro práci, kde je důraz na extrémní rychlost bude například nástupce A7III jistě lepší volbou.

Velkou výhodou oproti předchůdci je implementovaná stabilizace obrazu, která výrazně pomůže proti roztřesení obrazu   při nižších časech závěrky (deklarovaná účinnost až -4,5 EV je  dosažitelná).

Měření expozice v podstatě nemusíte vůbec řešit, jako u každé „bez-zrcadlovky“ vidíte na obrazovce či hledáčku reálnou expozici, přímo tak ladíte fotoaparát k perfektnímu snímku s pomocí korekce expozice, vyhnete se tím fotografování „pokus/omyl“ jako u zrcadlovek. Jen při fotografování na přímém slunci, doporučuji používat raději hledáček, obrazovka může být s odlesky na slunci matoucí a mohlo by dojít k nekorektní expozici.

Komu je primárně určen SONY A7II?

Fotoaparát bych vřele doporučil například člověku, který chce posunout dále své fotografické možnosti, například při přechodu z menšího snímače, či fotografovi, který potřebuje excelentní kvalitu FF snímače, ale zároveň kompaktní rozměry, to vše za velmi slušnou pořizovací hodnotu.

Velmi slušné rozlišení, velmi dobrý výstup na vyšší citlivosti a výborná všestrannost, dělá ze Sony Alpha A7II jeden z nejlepších modelů ke koupi v poměru cena/výkon, ve světě Full Frame fotoaparátů.

SONY A7 II vs. A7

Tady asi jen vypíchnu v čem zásadním je druhá řada lepší, a proč osobně jsem si dvojku vybral já. Obrazová kvalita jde stranou, jelikož nepoznáte rozdíl, rozlišení je stejné, snad jen na vysoké citlivosti je na tom dvojka o něco málo lépe, ale běžným okem nepoznáte rozdíl. Důležitější vylepšení je kvalitnější ergonomie, implementace stabilizace obrazu, dle výrobce cca o 30% rychlejší zaostřování, což mohu potvrdit s rychle ostřícím objektivem. Pro starší model hovoří snad jen nižší váha o cca 120g a samozřejmě o něco menší pořizovací hodnota. Při dnešních cenách bych

SONY A7 II vs. A7 III

Sony A7II / A7III

Tady už je srovnání o něco komplikovanější, aktuální třetí řada převyšuje druhou snad ve všech aspektech (lepší výdrž baterie, lepší výstup na vysoké citlivosti, vylepšená stabilizace obrazu, excelentní rychlé a přesné ostření se 693 AF body, lepší dynamický rozsah, dvojnásobně rychlé kontinuální snímání, dotyková obrazovka, vylepšené video a celková operační rychlost). Je tento tučný výčet důvodem zaplatit skoro dvakrát tolik peněz? Ano i ne, já osobně dilema vyřešil šalamounsky a pořídil oba modely J Ale jednoduše řečeno, pokud chcete to nejlepší, co jde v dnešní době koupit v řadě A7, máte extrémní nároky na rychlost a kvalitu obrazu, připlaťte si a pořiďte generaci III. Pokud chcete špičkový fotoaparát pro cestování, rodinné foto, prostě běžné použití a zároveň nemůžete platit za poslední model, je Sony A7 II opravdu skvělá volba a ušetřené peníze můžete investovat do kvalitní optiky, která je neméně důležitá, co se kvality fotografie týče.

Čtěte také na blogu: RECENZE SONY A7 III

A co modely A7S II, A7R II/III a A9?

Pokud primárně vybíráte fotoaparát k natáčení videa, zajímejte se raději o řadu s označením S. Jestli vám jde hlavně o rozlišení, potřebujete extrémní detail pro velkoplošný tisk, produktovou fotografii či profi fotografování krajiny, je pro vás vhodnější řada R, která má mnohem vyšší rozlišení snímače. Při potřebě extrémní rychlosti snímání a top rychlosti a přesnosti autofokusu, např. fotografování sportu či rychle se pohybujících zvířat, doporučuji model A9, ale tady už počítejte s mnohem vyšší pořizovací cenou.

Sony Alpha A7II: hodnocení produktu

8.1

Obrazová kvalita/snímač

8.5/10

Automatické ostření

7.5/10

Konstrukce

8.0/10

Další výbava a funkce

8.0/10

Hmotnost a manipulace

8.0/10

Video

7.5/10

Poměr cena/výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Kvalitní obraz i při vyšším ISO
  • Výtečný dynamický rozsah v RAW
  • Účinná stabilizace
  • Svižný AF
  • Přesné měření expozice a WB
  • Míra uživ. přizpůsobení tlačítek
  • Velký hledáček

Zasloužilo by vylepšení:

  • Snímání pouze 5 sn./s
  • Nelze plně programovat AUTO ISO
  • LCD není dotykový
  • Někdy až moc citlivý oční senzor

Přidat komentář