CEWE Fotolab
Maxim Habanec rozhovor o Skate of Mind

Projekt Skate of Mind: Se skateboardem kolem světa

Kdo by se nechtěl vypravit na cestu kolem světa? Čtyřnásobný mistr ČR ve skateboardingu a cestovatel Maxim Habanec si takový sen splní. A skateboard u toho samozřejmě nebude chybět!

Maxim Habanec, Taichung. Foto: Kubo Krížo

Maxim Habanec rozhovorMaxim Habanec je profesionální skateboardista (čtyřnásobný mistr ČR), cestovatel a tvůrce. Je mu 25 let, studuje mediální studia a je autorem úspěšného video-projektu Skate of Mind.

Co je Skate of Mind?

Skateboarding je mnohem víc, než jen sport a váže kolem sebe celou kulturu, přátelství, životní styl a cestování. Jako profesionální skejťák trávím většinu léta někde na cestách – ať už to jsou závody, nebo natáčení. Nonstop objevujeme nová města, lidi a místa a samozřejmě máme taky nespočet zážitků. V jednu chvíli, zhruba před dvěma lety, jsem si řekl, že by stálo za to to všechno nějakým způsobem zaznamenat, a trochu lidem přiblížit, jak žijeme. A tak jsme s kamarádem Martinem „Flashem“ Štěmberou vyrazili do Barcelony – mekky skateboardingu, kde jsme natočili pilotní díl Skate of Mind. Ten sklidil úspěch a získali jsme nějaké sponzory, což nám dovolilo natočit dalších 7 dílů na zajímavých místech, jako je třeba Dubai nebo Bilbao. Pak to pokračovalo úspěšnou druhou sérií, no a teď se chystáme na natáčení třetí série Skate of Mind III – Cesta kolem světa.

Maxim Habanec, Bangkok. Foto: Kubo Krížo

Abych to shrnul, Skate of Mind poskytuje náhled do života mladých lidí, kteří se pohybují kolem extrémních sportů. Kromě skvělých sportovních výkonů lidé uvidí také úžasná místa po celém světě, nahlédnou, jak žijí místní mladí lidé, nebo například poznají místní kulinářské speciality. Takže myslím, že své si na Skate of Mind najde skoro každý.

Kyle Ke, Kaohsiung. Foto: Kubo Krížo

Jaká země tě v průběhu natáčení prvních dvou sérií Skate of Mind zaujala nejvíc?

Asi nejvíc mě oslovil Taiwan. Tam jsem se dokonce několikrát vracel a znovu se tam podíváme také při natáčení třetího Skate of Mind – Cesta kolem světa. Později tam také studovala přítelkyně, za kterou jsem se tam jel na tři měsíce podívat. Ta země mě oslovila vlastně vším – lidi tam jsou neskutečně přátelští, je to relativně cenově dostupné a zároveň mi Taiwan přijde takový neobjevený – když v Čechách řeknete, že jedete na Taiwan, tak většinou lidi neví, co si představit, nebo si představí nějakou rozvojovou zemi. Vlastně mi něčím přišel hodně podobný Česku. Ten stát není příliš velký – vlakem se dá přejet za několik hodin, mají tam hory i moře, lidi si hledí svého, ale zároveň jsou příjemně přátelští. Člověk se tam vlastně cítí jako doma.

Maxim Habanec, Moskva. Foto: Lukáš Wagneter

Na co se můžou lidi těšit v připravovaném Skate of Mind III – Cesta kolem světa?

Koncept se drží předchozích dvou sérií Skate of Mind, ale tentokrát to bude trochu víc o příběhu – cesta s cílem objet svět je sama o sobě zajímavé téma. Taky počítám, že cesta bude hodně vyčerpávající a nebude nám zbývat tolik času na skateboarding, takže nový díl bude víc o cestování a trochu míň o skateboardingu. Myslím, že na své si přijde každý a bude to ještě o něco víc přístupné i pro lidi, kteří nejsou například tolik zasvěceni do skateboardingu a jiných extrémních sportů.

Maxim Habanec, Alex Mizurov, downhill v ChiangMai. Foto: Kubo Krížo

Jaká města se chystáte navštívit tentokrát a co kde máte v plánu?

Navštívíme Londýn, New York, Los Angeles, Tokyo, Taipei, Hongkong a poslední destinaci jsme zatím ještě nerozhodli. V každém z měst mám nějakého místního známého, skejťáka, který nás po městě provede, ukáže zajímavá místa, kam chodí místní, nebo kde se dobře jezdí na skatu. Například Kyle z Taiwanu s námi točil druhou sérii a bude nám pomáhat i s letos a už doma organizuje nějaké věci. Na cestu jedeme ve třech lidech (já, kameraman, fotograf), ale letos nás navíc přijede na každou z destinací navštívit někdo z Čech. Takže ve finále budeme celkem početná parta.

Maxim Habanec, Moskva. Foto: Lukáš Wagneter

Kde bude projekt ke shlédnutí?

Na cestě budeme téměř celý podzim a zbytek roku strávíme střihem filmu a přípravou. Na leden pak chystáme premiéry filmu v místních kinech v několika českých a slovenských městech. Zatím je jistá Praha, Brno, Plzeň, Pardubice, Bratislava, Košice. Po těchto premiérách bude film ke shlédnutí na Redbull.cz a později i na mém YouTube kanálu.

Maximova krátká videa a fotky z cest můžete již nyní sledovat především na jeho Instagramu.

Maxim Habanec, Petrohrad. Foto: Lukáš Wagneter
Maxim Habanec, Petrohrad. Foto: Lukáš Wagneter

Obě předchozí série Skate of Mind na mě působí dost profesionálně. Na co natáčíte?

Tak za to vděčím hlavně mému zkušenému kameramanovi Martinovi „Flash“ Štemberovi. Ale s technikou je to samozřejmě věčné dilema. Když už člověk organizuje takový projekt, nejraději by to měl celé dokonalé a natáčel to na profesionální kamery. Ty jsou ale velké a těžké…a hlavně drahé! Proto jsme se rozhodli natáčet LUMIXEM GH5, ze kterého dostaneme kvalitu plně použitelnou i pro premiéry v kinosálech a zároveň se i s objektivy vejde do několika celkem malých brašen. Takže pro nás je to vlastně naprosto ideální řešení. A za půjčení techniky na natáčení vděčíme FOTOLABU!

LUMIX GH5 video test 180fpsČtěte také: Vyzkoušeli jsme slow-motion s LUMIX GH5!

Maxim Habanec a kameraman Martin „Flash“ Štembera. Foto: Lukáš Wagneter

 

Tak přejeme šťastnou cestu!

Na čerstvé zážitky z cest se můžete těšit brzy na našem FOTOLAB blogu!

 

Jirka Hronek na Taiwanu. Foto: Kubo Krížo
Maxim Habanec, Kaohsiung. Foto: Kubo Krížo
Maxim Habanec, Taipei. Foto: Kubo Krížo
Taichung. Foto: Kubo Krížo

 

Přidat komentář