CEWE Fotolab
CEWE FOTOKNIHA roku - vítěz v novém Peugeotu 308

Rozhovor s vítězem soutěže CEWE FOTOKNIHA roku: O cestě soutěží, tvorbě vítězné knihy i pocitech při finále

S vítězem soutěže CEWE FOTOKNIHA roku o tvorbě vítězné knihy a jeho velké výhře Peugeotu 308!

Ing. Pavel Schreiber, vítěz soutěže Milan Kutina a Miroslav Havel z Federal Cars.
Ing. Pavel Schreiber, vítěz soutěže Milan Kutina a Miroslav Havel z Federal Cars.

Gratuluji k vítězství v soutěži CEWE FOTOKNIHA roku, vaše kniha o životě vašeho tatínka byla nejlepší z více než dvou tisíc přihlášených knih v 8. ročníku soutěže. Jaké je to slyšet?

Je to báječný pocit!

Jste na sebe pyšný?

Takové věci si sám neříkám. Ale myslím, že táta je na mě pyšný.

Jaká byla jeho reakce, když se dozvěděl, že jste vyhrál celou soutěž?

Já jsem mu volal hned po finále a táta mi povídá: „No to si děláš… “ dál to nemůžu říct 😊 Byl nadšený a nemohl tomu uvěřit.

Vítězná rodinka v novém Peugeotu 308

Pojďme na úplný začátek, jak dlouho a jakým způsobem jste knihu tvořil?

Chtěl jsem tátovi darovat něco hmotného, trvalého. Něco, k čemu by se vracel. A tak mě napadlo udělat mu fotoknihu, kde bych shromáždil jeho současné fotky, fotky jeho dětí a vnoučat, ale i fotky z jeho mládí.

Milan Kutina - Tátova šedesátka
Prolistovat vítěznou knihu

Než jsem si stáhl váš program na sestavení knihy, tak jsem o její tvorbě jen přemýšlel a sbíral odvahu něco takového vůbec udělat a jak to celé pojmout. Tyhle myšlenky mi běžely na pozadí v hlavě asi čtvrt roku. Pak jsem začal sbírat rodinné fotky, třídil jsem je a začal hledat různé spojitosti. Promýšlel jsem, jaké použít písmo, jak fotky za sebou poskládat do kapitol a jak se vypořádat s předělem jednotlivých kapitol.

CEWE FOTOKNIHA roku - předání klíčků od nového Peugeotu 308
Klíčky od nového Peugeotu 308 za vítězství v soutěži.

Co všechno jste použil v knize kromě fotek?

Kromě fotografií jsem v knize použil fotomontáže, tátovy deníky, pohledy, vysvědčení a dokumenty, které se vážou k životu každého z nás a dokumentují život podobně jako fotky.

Jak se vám kniha tvořila v programu?

Dělal jsem v něm poprvé, neznal jsem ho, online kurz u vás jsem neabsolvoval a vlastně jsem tak nějak pracoval intuitivně a šlo to dobře. Nejvíc času mi doopravdy zabralo vybrat fotografie a vytřídit je.

I děti vítěze soutěže CEWE FOTOKNIHA roku se těší na nové auto Peugeot 308.

Před rokem jste se dozvěděl, že jste se stal měsíčním výhercem a postupujete až do velkého finále. Jaký ten rok byl a jaké jste měl pocity těsně před finále?

Já si tolikrát a tolikrát prožil výhru v soutěži, když jsem o finále před tím snil a přemýšlel doma. A pak jsem si tolikrát a tolikrát prožil nevýhru, že jsem vlastně na finále už přijel naprosto bez pocitů a chtěl jsem, aby to už bylo za mnou. Když pak došlo na samotné hlasování a já sledoval porotce, jak hlasují, tak jsem byl skálopevně přesvědčený, že jsem nevyhrál.

Peugeot 308
Peugeot 308

… pak jednotliví finalisté odpadávali a vy jste pořád byl ve hře a stál jste na velkém pódiu. Moderátor Petr Říbal vás naposledy vyzval, abyste poodkryli své hlasovací tubusy a vy jste se stal vítězem 8. ročníku soutěže CEWE FOTOKNIHA roku!

Nevím, jestli mi to uvěříte. Ale já jsem na finále šel s tím, že jsem to nevyhrál a říkal jsem si, že se musím usmívat, až nevyhraju a abych tu situaci ustál a nedal najevo zklamání. A nebyl jsem vůbec připravený na to, že bych to celé vyhrál. Byl jsem zaskočený. Asi tak jak to lidé říkají, nemohl jsem tomu na chvíli uvěřit.

Spokojená rodinka v novém Peugeotu 308.
Spokojená rodinka v novém Peugeotu 308.

Co uděláte s novým Peugeotem 308?

Už ten večer jsme začali probírat všechno. Kde ho zaparkujeme, komu ho nejdřív ukážeme, co uděláme se starým autem, kdo bude řídit cestou zpátky a tak dále. Jsme hrozně rádi, že je naše.

Co byste vzkázal všem autorům CEWE FOTOKNIH do příštího ročníku soutěže a máte recept na výhru?

Recept na to, jak vyhrát asi nemám. Ale rozhodně mám radu pro podobné váhavce jako jsem já. I mně trvalo strašně dlouhou dobu přesvědčit sám sebe, abych se přihlásit do soutěže a vlastně vůbec vytvořil svojí CEWE FOTOKNIHU. Takže pokud jste podobní jako já, tak jděte do toho! Vytvořte si knihu pro sebe nebo jako dárek pro rodiče. A když se vám povede, přihlaste ji a třeba prožijete podobně jako já napínavé měsíce.

Děkujeme, Milane, za rozhovor a užijte si výhru 🙂

Reportáž z finále soutěže CEWE FOTOKNIHA roku ZDE

Nový ročník soutěže CEWE FOTOKNIHA roku plánujeme v roce 2019. Svou vlastní knihu si můžete vytvořit přes bezplatný program zde.

Přidat komentář