CEWE Fotolab
Mlok skvrnitý_Salamandra salamandra

PŘÍBĚH FOTOGRAFIE: MÁVAJÍCÍ MLOK SKVRNITÝ

Dnes je celosvětově připomínán Mezinárodní den životního prostředí pod záštitou OSN. Při této příležitosti startujeme na FOTOLAB blogu nový miniseriál fotografa Jaromíra Kadeřábka, ve kterém představuje své oblíbené „zvířecí modely“ a pozadí vzniku jeho nejzajímavějších wildlife fotografií. Doplňuje také stručně informace o používané fototechnice a tipech pro fotografování.

Miniseriál má celkem 12 dílů, přičemž nový díl bude zveřejněn každou první středu v měsíci. Příští díl vyjde tedy 3. července.

MLOK SKVRNITÝ
Salamandra Salamandra

Mlok skvrnitý: Nikon D5+ Sigma 180mm f/2,8 EX DG OS HSM MACRO; čas 1/1600s, F4, ISO1600
Mlok skvrnitý: Nikon D5+ Sigma 180mm f/2,8 EX DG OS HSM MACRO; čas 1/1600s, F4, ISO1600

Každý rok na jaře po nějakých vydatnějších srážkových úhrnech se vydávám hledat do lesa zajímavého ocasatého obojživelníka mloka skvrnitého. Jak už sám název vypovídá jde o antracitově černého živočicha, jehož tělo zdobí žluté skvrny či pruhy, které plní ochranou funkci. Ve světě zvířat žlutá barva dává najevo, že není radno takové zvíře zahrnout do svého jídelníčku. Jed mloka zvaný samandarin však pro člověka nepředstavuje žádné nebezpečí.

Mlok skvrnitý Salamandra salamandra

Kdy a kam vyrazit fotografovat mloky

Mloci jsou v ČR aktivní od března až do října, či listopadu. V zimě se stahují do jeskyní, štol, či dokonce sklepů. Zpravidla jde o zvíře noční, ale po deštích hledá potravu i během dne, ve svém specifickém vlhkém a chladnějším biotopu, např. nějaké lesní rokli. Největší úskalí pro fotografa tedy může být někdy obtížně schůdný terén a nedostatek světla. Mloci se nejčastěji vyskytují v nadmořských výškách od 200 do 600 m.n.m. Zastihnout jej můžete i o něco výše.

Jakou fototechniku si vzít sebou

Zde přichází do hry zpravidla přístroj, který se vyznačuje minimálním šumem na vysoké ISO, např. Nikon D7500 (recenze) nebo s Nikon D850 (recenze), nebo Nikon D5 (recenze) neuděláte chybu. Hodit se bude určitě teleobjektiv, ideálně světelné. Za mne mohu velmi doporučit novinku Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sports (recenze). Určitě je od věci mít sebou i makroobjektiv. Mám velmi dobré zkušenosti např. se Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS HSM (recenze). Dobře může posloužit i Nikon AF-S 105mm f/2.8G IF ED VR MICRO (recenze).

Mlok skvrnitý Salamandra salamandra
Mlok skvrnitý Salamandra salamandra

Jak už to tak někdy chodí, touha vyfotit tohoto nádherného obojživelníka se zvrtne pouze ve zdravotní procházku, protože kolikrát čím více jej chcete zahlédnout, tím umě se schovávají. Jsou ale situace kdy najdu opravdu značné množství těchto tvorů a málem by člověk o ně zakopával při troše nepozornosti. A to by byla velká škoda, jelikož se jedná o silně ohrožený druh, který je přísně chráněn. Tedy dávejte pozor při toulkách přírodou, kdo se vám připlete pod nohy.


Jaromír KadeřábekČlánek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf

 

Přidat komentář