CEWE Fotolab

Olympus očima fotografa přírody

Petr Bambousek, známý fotograf divoké přírody, změnil před několika lety kompletní fotografickou výbavu. Na své výpravy díky tomu již nebere fotobatoh vážící 14 kg, ale pouze 8 kg. To znamená neskutečnou úlevu pro záda, přičemž to zdaleka nebyl jediný argument pro změnu fotografického systému.

„Rozhodl jsem se změnit systém, kterým budu tvořit své fotografie.“ Touto větou jsem před třemi lety na svém webu oznámil přechod ze zrcadlovky fullframe (FF) na bezzrcadlovku s menším čipem (m43) od Olympusu. Dost lidí to šokovalo, protože technické parametry a tabulky mluví na první pohled celkem jasně ve prospěch FF. Jenže focení zvířat není o tabulkách a testování terčíků ze stativu v klimatizovaném ateliéru. Při pobytu v přírodě jsou pak rozhodující i jiné prvky než míra šumu na ISO 6400. A tak začala moje cesta houštím předsudků a zaručených „pravd“, kterých se někteří fotografové drželi jako blecha kožichu. Je třeba zmínit, že fotím zvířata všech kategorií – od mravenců po slony.

Mnohonožky, Borneo, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 60mm/2.8
Mnohonožky, Borneo, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 60mm/2.8
Housenka, Borneo, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 12-100mm/4 IS
Housenka, Borneo, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 12-100mm/4 IS

Příroda mě baví jako celek, a proto jsem měl vždy plný batoh vybavení. Standardem jsou pro mě dvě těla a 6 – 7 objektivů v rozsahu 7.5mm – 300mm (tedy ekvivalent kinofilmu 15mm – 600mm).

Slavík modráček, Česká republika, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 300mm/4 IS + TC 1.4x
Slavík modráček, Česká republika, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 300mm/4 IS + TC 1.4x
Papuchalk severní, Shetlandy, Olympus E-M1X, M.Zuiko 40-150mm/2.8
Papuchalk severní, Shetlandy, Olympus E-M1X, M.Zuiko 40-150mm/2.8

Petr Bambousek bude 26. května od 17:20 hostem ve vzdělávacím a diskuzním online pořadu SPOUŠŤ Michaela Juráka. Zapojte se v živém přenosu na Youtube také do diskuze. Více informací k pořadu zde na odkazu.

Co mě na systému Olympus tak uchvátilo?

Zkusím vám to přiblížit, přičemž se dá o tom uvažovat ve dvou rovinách. Jednak jsou to možnosti samotného systému bezzrcadlovky a jednak specifické možnosti foťáků Olympus. V té první kategorii bych zmínil zejména tři vlastnosti, bez kterých si už focení zvířat nedovedu představit:

– zcela tichá závěrka
– díky elektronickému hledáčku/zadnímu displeji online sledování korekcí expozice
– pokrytí celé plochy obrazu ostřícími body

Petr Bambousek – fotograf přírodyTím však život s bezzrcadlovkou teprve začíná. Olympus k tomu přidává celou řadu užitečných možností. Pro mě je předně důležité, že se jedná o ucelený systém. To znamená, že to není jen pár foťáků s několika málo objektivy. Najdeme tu profesionální objektivy s dokonalou kresbou, supervýkonná těla, moderní blesky s radiovým ovládáním, vybavení pro potápěče nebo možnost řídit a nastavovat foťák pomocí aplikace v telefonu. Díky technologii menšího čipu je systém neuvěřitelně kompaktní. Má mnohem menšími objektivy s citelně nižší váhou než jsem byl zvyklý u zrcadlovek. To se samozřejmě nejvíce projeví, pokud potřebujete více objektivů s převahou delších ohnisek. U zmíněných dvou těl a sadě optiky pokrývající úhel pohledu rybího oka až super teleobjektiv je váhový rozdíl naprosto ultimátní.

Když vezmete foťáky řady E-M1 do ruky, jsou přes své rozměry ergonomicky naprosto skvělé. Velmi dobře padnou do dlaně a všechna tlačítka jsou perfektně po ruce. Podle mě je zatím nejlepším foťákem na m43 trhu novinka od Olympus E-M1 Mark III.

Volavky bílé, Pantanal, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 300mm/4 IS
Volavky bílé, Pantanal, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 300mm/4 IS
Ropucha zelená, Chorvatsko, Olympus E-M1X, M.Zuiko 12-100mm/4 IS
Ropucha zelená, Chorvatsko, Olympus E-M1X, M.Zuiko 12-100mm/4 IS

V rámci E-M1 Mark III se podařilo dokonale skloubit kompaktní rozměry předchůdce E-M1 Mark II a extra výkon vlajkové lodi E-M1X. Stabilizace s kompenzací až -7,5 EV zcela mění způsob focení, na jaký jsem byl se zrcadlovkou zvyklý. S objektivem M.Zuiko 12-100mm/4 IS se dají udržet na širokém konci dříve nemyslitelné hodnoty v řádech vteřin. Na fotku potoka nebo vodopádu s rozmazanou vodou najednou nepotřebujete mít nutně stativ a stihnete si vyfotit mnohem víc variant z ruky. Díky výklopnému displeji jsem pořídil spoustu brilantně ostrých fotografií s teleobjektivem M.Zuiko 300mm/4 IS (ekvivalent 600mm) s rukama nataženýma nad hlavou nebo naopak drženým u země s expozičními časy kolem 1/20s.

Při focení zvířat jsem mnohokrát ocenil možnosti nebývalé konfigurace matice rozmístění AF bodů a jejich velikosti.

Trupiál mexický, Kostarika, Olympus E-M1 III, M.Zuiko 300mm/4 IS
Trupiál mexický, Kostarika, Olympus E-M1 III, M.Zuiko 300mm/4 IS

Zmíněná tichá závěrka dokáže snímat až 18sn/s. Bez průběžného ostření dokonce až 60sn/s a zachytit i moment, který se odehraje před domáčknutím spouště (režim Pro Capture). I pro fotografy krajin je foťák nabitý praktickými funkcemi jako je vestavěný ND filtr, snímky ve vysokém rozlišení (nově už i z ruky), bracketing, HDR, vestavěný časovač s konfigurací samospouště, časosběr s až 9999 snímky. Navíc při nočních fotkách můžete živě sledovat vývoj expozice a vašich hrátek s malováním světlem. Makro fotografové mají zase k dispozici režim skládaného makra, chytré možnosti zvýraznění kontur při manuálním ostření nebo volitelné zvětšení zaostřované oblasti. Já vím, zní to skoro jako z reklamního letáku, nicméně všechny zmíněné možnosti ve své tvorbě reálně využívám a mé nadšení opravdu skoro nezná mezí. Chci tím jen demonstrovat, že pokud má systém Olympus nějaká omezení, velmi často pramení především z nedostatku představivosti fotografa než z absence nějaké funkce.

Z pohledu možností nastavení musím říct, že tady jsou foťáky Olympus na míle daleko od všeho, co jsem znal ze světa zrcadlovek.

Vampýr dlouhojazyčný, Kostarika, Olympus E-M1X, M.Zuiko 40-150mm/2.8
Vampýr dlouhojazyčný, Kostarika, Olympus E-M1X, M.Zuiko 40-150mm/2.8

Myslím, že snad každý zrcadlovkář se při pohledu do nekonečného menu Olympus orosil. Přiznávám, že jsem byl zpočátku doslova zahlcen možnostmi a kombinacemi, které foťák nabízí. Brzy jsem si na možnosti konfigurace neskutečně zvykl a dnes bych uvítal, kdyby foťák mohl mít ještě několik vychytávek navíc. Trochu ukrytou „funkcí“ foťáků a objektivů Pro řady je jejich extrémní odolnost vůči rozmarům počasí. Z osobní zkušenosti mohu říct, že je jen tak něco nezastaví. Za tři roky jsem s vybavením Olympus podnikl 14 expedic za zvířaty po celém světě – od prašné Afriky po deštné pralesy Asie a Latinské Ameriky – a žádný z foťáků ani neškytl.

Čápi jabiru, Pantanal, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 7-14mm/2.8
Čápi jabiru, Pantanal, Olympus E-M1 II, M.Zuiko 7-14mm/2.8

Každému, kdo rád fotí přírodu a hledá kompaktní a kvalitní řešení fototechniky, mohu systém m43 od Olympusu vřele doporučit. Pokud k němu přistoupíte bez předsudků, s hravou touhou objevovat, můžete být hodně překvapeni, co se v takovém balení ukrývá za sílu.


Petr Bambousek
www.sulasula.com

Petr Bambousek – fotograf přírodyPetr se zaměřuje výhradně na fotografii zvířat a přírody. Za tím účelem podniká každý rok řadu výprav zejména do tropických krajin. Snaží se lidem přiblížit rozmanitost přírody jako celku, takže se věnuje širokému spektru motivů od makra přes ptactvo až po velká zvířata. Pro jeho tvorbu jsou typické čisté a nápadité kompozice, které získaly celou řadu mezinárodních ocenění v těch nejprestižnějších soutěžích světa – Wildlife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography, Nature Photographer of the Year, Bird Photographer of the Year, Sony World Photo Awards, Czech Press Photo či Czech Nature Photo. Petrovu tvorbu můžete vidět v řadě časopisů, knižních publikacích i na mnoha besedách a výstavách. Své postřehy také publikuje na svých webových stránkách, facebooku, instagramu a nově i na Youtube. Každoročně pořádá celou řadu workshopů u nás i v zahraničí, které pomáhají fotografům proniknout do tajů fotografie přírody. Vydává i výuková videa, kde popisuje svůj přístup k tvorbě a následným úpravám v počítači.

Přidat komentář