CEWE Fotolab

Nikon 200mm f/2G ED VR II AF-S RECENZE: pořádný kousek dokonalosti

Mezi fotografy se šíří legendy o nejostřejším portrétním objektivu Nikonu 200mm f/2 VR II. Je opravdu tato dvoustovka to nejlepší portrétní sklo od Nikonu? Jedno je jisté, není to žádný subtilní kousek, zkrátka poctivý kus skla vážící téměř 3 kg.

Foto: Radim Gibes

Proč druhá verze už tak perfektního objektivu?

Tento model v roce 2010 nahradil o šest let staršího bratra s označením VR I. Stalo se tak primárně ze dvou důvodů. Prvním z nich je vyšší účinnost stabilizace, kde došlo ke zlepšení o 1 EV (4 EV vs. 3 EV). Druhou inovací je přidání jednoho optického elementu v konstrukci objektivu, který by měl zcela redukovat tzv. „duchy“.

Foto: Radim Gibes; Model: Kateřina Hujsová

Parametry a vybavení

Bezpochyby se jedná o docela těžký a rozměrný kousek s váhou 2.93kg, délkou 30cm a větším průměrem 17cm (s clonou). Vzhledem k tomuto faktu je dodáván s brašnou Nikon CL-L1, která pojme a chrání objektiv i s nasazeným fotoaparátem. V balení najdete 2 stativové patky, abyste měli objektiv perfektně vyvážen s jakýmkoliv modelem od Nikonu. Filtrový závit má průměr 52mm je zde řešen zasouvacím systémem hned u bajonetu a určitě potěší všechny vzhledem k úspoře místa v batohu.

Foto: Radim Gibes

Kdo ho využije?

Dvoustovka je téměř dokonalý objektiv s rychlým ostřením, které se dá limitovat pro ještě lepší výsledky. Přepínání z VR Normal na VR Active je zase velkým plusem pro sportovní fotografy, kteří fotí pohybující se objekty, ať už z ruky nebo monopodu. Tento objektiv má také tichý režim, což z něj dělá perfektní stroj například pro focení divadelních představení, různých koncertů a všeho, kde nechcete nebo nemůžete rušit.

Perfektně poslouží portrétním fotografům a fotografům módy, jelikož jeho konstrukční stavba dodává fotografiím krémově jemné rozostření pozadí a řadí tento objektiv na první příčku ostrosti ze všech Nikon objektivů.

Foto: Radim Gibes

Jak se s ním fotí?

Realizoval jsem s tímto objektivem několik portrétních focení a uznávám, že je to dokonale ostrý objektiv s téměř žádnou optickou vadou. Trochu mi vadila velikost ostřícího kroužku, za který se objektiv držel nejstabilněji a v praxi jsem si několikrát nechtěně posunul rovin zaostření. Vzhledem k jeho hmotnosti jsem ho nosil přes rameno. Při celodenním focení je vysoká hmotnost znát, doporučuji tento parametr zvážit při výběru.

Foto: Radim Gibes; Model: Dominika Piperková ; MUA: Petra Grézlová
Foto: Radim Gibes; Model: Kateřina Hujsová

Závěrečné hodnocení

Pokud toužíte po perfektním objektivu s prvotřídními výsledky, ostrostí jako břitva a máte dost místa na odstup, pak mohu Nikon 200mm f/2 VR II doporučit. V opačném případě, pokud chcete dosáhnout kompaktnějších rozměrů, menšího odstupu a přesto skvělých výsledků, pak určitě přemýšlejte o Nikon 105mm f/1.4.

Nikon 200mm f/2G ED VR II AF-S

9.3

Optická kvalita

9.5/10

Světelnost

10.0/10

Autofokus

9.5/10

Konstrukce

9.0/10

Poměr cena/výkon

8.5/10

Potěšilo nás:

  • Vynikající obrazová kvalita
  • Precizní AF, doplněn o limiter
  • Skvělá stabilizace obrazu
  • Funkční tlačítka na objektivu
  • Široké příslušenství
  • Drop-in filtry (52mm)
  • Výtečné výsledky v protisvětle
  • Odolná konstrukce

Zasloužilo by vylepšení:

  • Vysoká cena
  • Hmotnost
  • Rozměry

Článek pro vás připravil:

Radim Gibes

Odborný prodejce na opavské pobočce FOTOLAB. Fotografuje nejraději portréty a módu. Zastává názor, že dobrá fotografie vzniká ve fotoaparátu a nepotřebuje velké množství úprav.
radimgibes.cz, Instagram

Přidat komentář