CEWE Fotolab

Míša Hávová a Petr Říbal: O bezzrcadlovce od Sony, tištěných fotkách i tajemství úspěchu na Instagramu

Petr fotí na mobil a fotky nejčastěji využívá pro prezentaci na Instagramu a o Vánocích daruje blízkým fotodárky. Taky každý rok moderuje soutěž CEWE FOTOKNIHA roku. Míša aktivně fotí a už jako malá chystala pro rodinu dárky z fotek. Co mají na fotkách nejraději? A co všechno fotí a točí na svůj nový fotoaparát?

Známý moderátor Petr Říbal a finalistka České Miss Míša Hávová s adoptovanou fenkou z Řecka, Missy.

Vztah každého z vás k fotografii je různý, přesto jsou fotky důležitou součástí vašeho pracovního i soukromého života. Co pro vás fotografie znamená?

Petr: Já bych fotku přirovnal k písničce. Každý song je zároveň vzpomínka na nějakou náladu a u fotek je to ještě umocněné tím, že to všechno vidíš. Většinou si dokonce pamatuju i tu chvíli, kdy se fotka fotila a kdo ji fotil.

Míša: Pro mě je fotografie vzpomínka, moment, na který nechci zapomenout a díky fotografii si ho můžu připomenout.


Míšo, nedávno jsi přešla z bezzrcadlovky Olympus Pen se snímačem micro 4/3 na full frame bezzrcadlovku Sony A7 Mark II od CEWE FOTOLAB. Jak velký je to rozdíl?

Míša: Sony má rychlejší zaostření, hezčí barvy, ale stále má kompaktní rozměry. Je to pro mě fotoaparát ideální na cestování. Co mi naprosto vyhovuje, že je kompatibilní s objektivem Sigma Art 35 mm, tenhle objektiv miluju a hrozně mě baví, co dokáže. I díky němu jsou fotky ze Sony A7 II úplně na jiné úrovni než z Olympusu Pen, který jsem používala dřív.

Co se Sony A7 Mark II fotíš? Jaké žánry tě baví?

Míša: Backstage, portréty a produktové fotky pro kosmetické značky. Co mě ale baví ze všeho nejvíc je fotit pro sebe, když cestuju. To mi dělá radost.

Míša přešla z Olympusu Pen na Sony A7 II a změnu si nemůže vynachválit.

Petře, většina tvých fotek končí rovnou na Instagramu a Facebooku, kde se ti daří budovat základnu fanoušků. Na Instagramu jich máš už přes 35 tisíc. Jaké fotky lidi nejvíc baví?

Petr: Normální fotky ze života. S Ondrou Urbanem, se kterým moderuju na Evropě 2, jsme si říkali, že by se nám líbilo mít fotku z pódia z velké akce s hromadou lidí v publiku. Takovou fotku mívají zpěváci a kapely ze svých koncertů a my ji chtěli taky. A na jedné akci na Moravě se nám to poštěstilo. Byl tam profi fotograf a vyfotil nás s diváky na koncertě. Super. Jenomže když jsem fotku pak dal na Instagram, tak ta fotka vlastně neměla moc velký úspěch. Čekal jsem víc, ale zeměkoule se točila dál stejným směrem. A daleko větší úspěch mělo obyčejné selfie, které jsme fotili na podlaze s novým linem v novém bytě a dlouhým a snad i vtipným příběhem v popisku pod fotkou. To lidi baví daleko víc!


A čím fotíš?

Petr: Popravdě moc nefotím, a když tak na mobil. Většinu mých fotek fotí Míša. Když mi půjčí foťák, nebo chce, abych ji vyfotil, tak to tam cvakám na automatiku.

CEWE FOTOKNIHA Pure Míši a Petra

Co si myslíte o tištěných fotkách a fotoknihách – darovali jste někdy fotodárek?

Míša: Já to mám hrozně ráda. Od dětství jsem tvořila pro rodinu fotoknihyfotodárky. Pamatuju si ještě, když jsem byla hodně malá, tak jsem tvořila polštářky s fotkou a hrníčky s fotkou. Přijde mi to jako nejlepší osobní dárek.

Petr: Mně fotodárky už hodně krát zachránily Vánoce, když jsem třeba nestíhal, tak stačilo zajít na prodejnu a během chvíle jsem měl dárek. Já mám hrozně rád technické dárky, jako jsou televize a podobně, ale ve finále vždycky udělá největší radost a nejvíc dojme fotodárek. Tímto děkuju CEWE FOTOLAB.

CEWE FOTOKNIHA Pure Míši a Petra

Nespojuje vás zdaleka jenom fotografie. Jste pár, žijete spolu a letos jste začali budovat vlastní bydlení a vše dokumentujete právě na Sony A7 II od CEWE FOTOLAB. Vznikne z toho seriál pro online televizi. O čem přesně bude a kde se vzala myšlenka rekonstrukci medializovat?

Míša: Když jsme oznámili, že si pořizujeme vlastní bydlení, tak to naše fanoušky na Instagramu začalo hrozně zajímat a bavit. Sdíleli jsme s nimi, kdo a jak nám dělá v bytě to a kdo tamto, a tak nás napadlo, že si založíme speciální profil @naszivotvpanelaku, kam budeme dávat celou rekonstrukci se všemi fotkami a videi. Vznikl z toho nápad udělat seriál, kde chceme ukázat lidem, že je možný mít hezký bydlení i v paneláku.

Petr: Někomu by to mohlo připadat trapný chlubit se tím, že jsme si koupili 3+1 v paneláku a možná i mně ještě před pár lety. Ale nám je tam hezky, líbí se nám to. Děláme si to celý sami a to nás taky hrozně těší. Navíc drtivá většina lidí bydlí v paneláku nebo v cihle, zkrátka v bytě, takže se s tím naším projektem a situací ztotožňují a baví je to sledovat.

Přidat komentář