CEWE Fotolab
Polaroid Instax

Proč si koupit INSTAX nebo POLAROID?

Nic se nevyrovná osobitému kouzlu instantní fotografie. Na instantních fotoaparátech Instax a Polaroid je zajímavé i to, že je používají úplně všichni – profesionálové i amatéři. V čem tkví jejich kouzlo a proč jsou tak oblíbené? Jaký instantní fotoaparát vybrat? Na všechno si odpovíme!

Jednoduchost, rychlost, zábava

Instantní fotografie osloví zejména ty uživatele, kteří vyžadují jednoduchost a rychlost. Dá se říci, že jsou i o jisté hravosti, emocích a kouzlu okamžitého vytvoření fotografie. Cestovatelé například mohou díky instaxu efektivně navazovat kontakty s cizími lidmi. Instantní fotoaparáty jsou oblíbené na svatbách, oslavách nebo pro rodinnou fotografii.

Jaký typ přístroje pro instantní fotografii vybrat?

V první řadě je důležité určit, jaký typ zařízení pro výrobu nebo tisk instantních fotografií je pro vás nejlepší. Můžete vybírat z analogovýchdigitálních instantních fotoaparátů nebo přenosných tiskáren pro tisk fotek z mobilu. Všechny používají podobný typ filmu nebo papíru, i přesto se fotografie z nich mohou velmi lišit, pojďme si je proto nejprve krátce přiblížit.

Klasický instantní fotoaparát

Fotografie vzniká u analogových přístrojů standardním postupem. To znamená, že se na krátký okamžik osvítí fotografické médium – film. Ten je schovaný uvnitř přístroje v plastové kazetce. Kazeta s filmem má kapacitu deset fotografií u Instaxuosm u Polaroidu. Klasické fotky vynikají vysokou kvalitou a krásnými barvami.

Plusy:

  • Není potřeba nastavování ani hlubší znalost jakékoliv techniky – stačí spustit přístroj zmáčknout spoušť.
  • Některé modely přidávají kreativní funkce jako je dvojitá expozice nebo režim pro focení zblízka.
  • Autentický filmový vzhled fotografií bez umělých filtrů.

Mínusy:

  • Jedná se „opravdovou fotku“ – žádné vybírání nejlepšího snímku nebo editace před vyvoláním. Osobně to beru za výhodu, každá fotka je originál a opravdu zachytí kouzlo okamžiku. Kdybyste přeci jenom chtěli vytvořit kopii, fotografie není problém naskenovat, rozlišení je vysoké.

Digitální instantní fotoaparát

Tzv. hybridní instantní fotoaparát je kombinace digitálního kompaktu se zabudovanou tiskárnou. Fotografie si můžete před tiskem promazat, upravit nebo z nich vyrobit koláže. Propojení a tisk z mobilu je samozřejmostí.

Plusy:

  • Možnost uložit fotky na paměťovou kartu.
  • Fotografie můžete před tiskem upravit nebo vybrat nejlepší ze série.
  • Snadné propojení s mobilním telefonem.

Mínusy:

  • Nižší kvalita fotografií ve špatném světle.
  • Fotoaparát už není tak přímočarý a jednoduchý na ovládání jako analogové modely.

Přenosná instantní fototiskárna

Mnoho lidí k fotografování používá mobilní telefony. Je to pochopitelné, ty nejlepší (a nejdražší) smartphony dnes fotografují na podobné, ne-li lepší úrovni, jako to uměly běžné kompakty střední třídy. Proč jejich výkon nevyužít a netisknout fotky třeba na cestách?

Plusy:

  • Fotografie si  připravíte v propracovaných aplikacích.
  • Malé rozměry a provoz na baterie.
  • Tiskárny používají stejný typ filmu jako ostatní fotoaparáty Instax.

Mínusy:

  • Kvalita fotografií se odvíjí od výkonu fotoaparátu vašeho chytrého telefonu.
  • Bez spárovaných telefonů nic nevytisknete – na párty, večírky a oslavy se více hodí klasický INSTAX.

Instax nebo Polaroid? A nebo něco úplně jiného?

Když se řekne instantní fotografie, každého pravděpodobně napadne Polaroid. Ještě aby ne. Firma byla průkopníkem instantní fotografie a označení „polaroid“ se stalo synonymem pro instantní fotku, stejně jako „botasky“ pro sportovní volnočasovou obuv.

Mnoho lidí ale neví, že původní firma Polaroid už prakticky neexistuje a značku i s logem vlastnilo od roku 2001 několik společností. Fotoaparáty a hlavně filmový materiál se vyráběl do roku 2008. Po dlouhé odmlce se v roce 2015 snažila nám neznámá společnost PLR IP Holdings oživit slavné jméno a vznikl tak Polaroid Snap.

Polaroid Snap používal k focení malý digitální snímač s objektivem nevalné kvality, kdy fotky tiskla speciální tiskárna bezinkoustovou technologií ZINK. Tiskárna byla skvělá a ZINK najdete i dnes v některých přístrojích Kodak Canon Zoemini, ale Polaroid Snap větší úspěch nezaznamenal. Příběh Polaroidu ale ještě neskončil.

canon zoemini kodak mini shot
Canon Zoemini S a Kodak Mini Shot jsou digitální kompakty se zabudovanou tiskárnou s technologií tisku ZINK

V roce, kdy se ukončila výroba filmů, dva nizozemci kupují know-how pro jejich výrobu a zakládají zásadní společnost pro svět instantní fotografie – Impossible Project.

A očividně se jim dařilo, v roce 2017 se totiž projektu Impossible (konkrétně jednomu člověku z Polska) povedlo získat práva na původní značku a založili brand Polaroid Originals. Polaroid Originals se následně v roce 2020 přejmenoval na…Polaroid. Ano, přesně tak, kruh se opět uzavřel a dnešní fotoaparáty Polaroid ctí původní myšlenku, design i hravost starých Polaroidů. Má to ale svoje „ale“ a Polaroid podle mě dnes není to nejlepší, co si můžete ve světe instantní fotografie pořídit.

Polaroid Now a Polaroid Go
Polaroid Now tiskne velké čtvercové fotografie, Polaroid Go fotky zhruba o velikosti vizitky.

Osobně jsem měl v minulosti k dispozici test přístroje Kodak Mini Shot Combo 3, Polaroid NOW, Instax Wide 300 a starší Instax Mini 9 (ten používám dodnes), který nahradil novější vylepšený model Mini 11.

Kodak Mini Shot Combo 3

Kodak nezmiňuju jen tak náhodou, jedná se o výrobek stejné společnosti, která měla na svědomí Polaroid Snap. Fotoaparát bych doporučil hlavně jako přenosnou tiskárnu k mobilu. Kodak používá termosublimační technologii, fotka se proto tiskne poměrně dlouho a během procesu několikrát částečně vyjede a zajede zpět. Trochu se tak vytrácí kouzlo toho, kde můžete sledovat, jak se vám fotka vyvolává.

Kodak navíc sráží nekvalitní optika a malý senzor se slabým dynamickým rozsahem. Já vím, bavíme se tady o lomo fotografii, od které nikdo nečeká maximum detailů, ostrosti a dokonalé barvy. Je ale velký rozdíl mezi lomografií a jednoduše špatnou fotkou. A Kodak bohužel produkuje spíše špatné fotky. Pro tisk z telefonu je ale dobrý a termosublimační tiskárna tiskne slušné fotky.

Srovnání fotek Polaroid Instax Kodak
Ukázka tisku z Kodak Mini Shot Combo 3. Vlevo je fotografie vyfocená Kodakem, vpravo chytrým telefonem propojeným se zabudovanou tiskárnou. Rozdíl je propastný.

Polaroid Now

S Polaroidem budeme spokojení, pokud překousnete vyšší cenu filmů. Kvalita fotografií je o něco horší než u Instaxu, ale milovníci lomo fotografie budou naprosto spokojení. A co si budeme povídat, je to prostě kultovní Polaroid.

Jedna věc mě na něm ovšem mrzí a je to i důvod, proč jsem zakotvil u Instaxu. Jedna fotka o velikosti vizitky pro Polaroid GO stojí přes 30Kč. Polaroid NOW používá větší čtvercový film nazvaný Polaroid i-Type. Pokud jej nakoupíte ve velkém, dostanete se na cenu zhruba 50 Kč za jeden snímek, běžnější je ale cena 60Kč za jednu fotku. Nevím jak vám, ale mě to přijde dost i s ohledem na to, že by to měl být fotoaparát pro zábavu. A to nemluvím o vyšší ceně i za samotné přístroje.


V horní řadě srovnání fotografií z instaxu mini, square a wide. V dolní řadě je fotografie z „foťáko-tiskárny“ Kodak a vedle ní pak dva snímky z Polaroidu. U Instaxu si všimněte největšího množství detailů, pěkné tonality barev a dostatku kontrastu. Termosublimační tiskárna kodak tiskne dobře, ale foťák je slabý. Polaroid jede na vlně lomografie a i když se chlubí automatickým ostřením, ostrost je spíše průměrná. Všimnout si můžete i matnějšího povrchu fotek z Instaxu a Kodaku a lesklého povrchu snímků z Polaroid.

Fujifilm Instax Mini

Jak jsem psal výše, doma používáme Instax od Fujifilmu a máme jej již několik let. Baví mě, děti i manželku a vybral bych jej i po tom, co jsem testoval konkurenční fotoaparáty. Boduje podle mě velmi dobrou kvalitou snímků, výběrem velikosti fotek, foťáků i příslušenství k nim a cenou. Jedna fotka mini, square i wide formátu se dá koupit za cenu okolo dvaceti korun. Rada – nesnažte se ušetřit nákupem na první pohled originálních filmů z ebay a podobných serverů. Neušetříte, vím to z vlastní zkušenosti.

Co musím ještě u instaxu vyzdvihnout, je jeho překvapivá odolnost. Máme instax Mini 9 (předchůdce jedenáctky), a i když jej dcera předškolního věku při focení několikrát upustila, stále žije a funguje. Uznávám, bylo to z menší výšky, ale přístroj vydržel a vy to doma raději nezkoušejte 🙂

Co vybrat u Instaxu?

Moje volba je tedy poměrně jasná, preferuji klasické analogové přístroje na film od Instaxu. Stále ale ještě existuje možnost digitálního instantního fotoaparátu s SD kartou nebo samostatná tiskárna k chytrému telefonu. Pojďme si proto více přiblížit, co můžete vybrat přímo z dílny Instax

Klasický analogový Instax

Analogové instantní fotoaparáty INSTAX na klasický film můžete vybírat ve třech velikostech: Mini, Square a Wide. Kromě toho se vyrábí v mnoha barvách, designech nebo limitovaných edicích. Základní Mini 11 fotí stejně jako Mini 40. Rozdíl je hlavně v kvalitnějším a hodnotnějším zpracování u vyšších modelů.

Specialitou jsou fotoaparáty od Lomography. Ty pracují s filmem Instax Mini a kromě designu zaujmou optickými předsádkami a parádním dárkovým balením – líbilo by se mi dostat takovou sadu jako dárek.

  • Fotoaparáty INSTAX mini vyvolá fotky ve velikosti vizitky.  Ty se hodí do peněženky, na výrobu obrazů a koláží nebo jenom tak pro zábavu. Může to znít zvláštně, ale malý formát fotek udělá často lidem větší radost, než klasická velká fotka.
  • Rozměry mini fotografií: 86 × 54mm, vnitřní obrazová plocha je velká 62 × 46mm
  • Fotoaparáty INSTAX Square vám vyhotoví čtvercové fotografie. Poměr obrazu 1:1 je populární a otevírá nové možnosti v kompozici. Fotoaparáty pro square film jsou jen o kousek větší než instax mini a proto jsou stále velmi skladné – budete si je rádi brát kamkoliv s sebou.
  • Rozměry square fotografií: 86 × 72mm, vnitřní obrazová plocha je velká 62 × 62mm
  • INSTAX Wide je z trojice největší. Obdélníkové fotografie takového rozměru se budou hodit jako dekorace na zeď nebo do alba. Počítejte ovšem s trochu většími rozměry samotného fotoaparátu, odměnou za ně je ale vysoká kvalita fotografií.
  • Rozměry Wide fotografií: 86 × 108 mm, vnitřní obrazová plocha je velká 62 × 99mm
Velikost fotky INSTAX
Srovnání poměru velikostí fotografií INSTAX. Wide je dvakrát širší než Mini.

Digitální Instax

Fotoaparát INSTAX LiPlay kombinuje digitální fotoaparát s možností rychlého vyvolání snímků. Zvládne i tisk fotek z mobilního telefonu a disponuje novou funkcí záznamu zvuku, kdy s pomocí QR kódu přidáte k fotce hlasový záznam. Fotografie ukládá na MicroSD kartu a překvapí opravdu kapesními rozměry. Instax Mini LiPlay používá film z řady MINI.

Čtěte také na blogu: INSTAX MINI LIPLAY MINIRECENZE: NEJMENŠÍ A NEJLEHČÍ Z INSTAXŮ

Instax mini LiPlay

Tiskárna k telefonu Instax

Pokud chcete tisknout fotografie ze smartphonu, sáhněte po Fujifilm INSTAX Mini link nebo INSTAX Share SP-3. Minilink je kapesní tiskárna s interaktivními funkcemi. Pokud hledáte dárek pro teenagera, INSTAX Mini link a velké balení filmů je podle mě ideální. Tiskárna Share SP-3 je trochu větší sestra Mini linku a zvládne tisknout na čtvercový formát SQUARE.

Brzy bude v prodeji i nový model tiskárny Fujifilm INSTAX Link Wide. Z názvu je jasné, že bude používat film s největším rozměrem. Vyvolání fotek je u Instaxu v rozlišení více než 300 dpi, fotografie jsou tedy velmi kvalitní. Pokud máte dobrý fotomobil, Link Wide vypadá lákavě, ostatně můžete se podívat na krátké video od Fujifilmu:

Tipy, kde a jak použít instantní fotoaparát

Párty a svatby

Fotky z instaxu jsou památka, kterou si sebou vezmete domů. Na svatbě nebo narozeninové oslavě můžete klidně vytvořit vlastní fotokoutek. Stačí pár ručně vyrobených doplňků, jako jsou třeba masky, vtipné nápisy…však to znáte 🙂 . Přidejte INSTAX nebo Polaroid, dostatečnou zásobu fotopapíru a máte vyhráno. Album pro novomanžele můžete díky INSTA fotoaparátu nebo tiskárně vytvořit přímo na místě.

Vzpomínky na nástěnku i do alba

Momentky z rodinných oslav nebo dovolené jednoduše vezmete a nalepíte do fotoalba, či na zeď, případně pověsíte na nástěnku. Oblíbené jsou fotky zavěšené na provázku pomocí kolíčků – takhle můžete vyprávět zajímavý příběh. Do rámečku pod fotkou navíc můžete napsat název akce, datum a další poznámky, které vám pomůžou uchovat vzpomínky. Kreativitě se meze nekladou!

Kreativní rámečky

Někdo zvolí klasickou bílou (třeba já), někdo vsadí na univerzální černou. Na instax se ale dá vybírat z celé řady filmů, které se liší hlavně rámečkem. Některé se hodí pro děti, jiné zase svatbu nebo na cestování. Můžete tak třeba dělat tematické série. Můj oblíbený je černobílý film Monochrome, který se hodí i pro digitální přístroje. Zjistil jsem totiž, že když barevnou fotku pouze převedete do černobílé a vytisknete ji na běžný film, nebude mít tak dobrou tonalitu, jako když použijete film Monochrome.

Tip: Prohlédněte si kompletní výběr filmů pro Fujifilm INSTAX. Nezapomeňte zvolit správnou velikost – mini, square (čtvercové) nebo wide.

Závěr

Instax Mini40

Čtěte také na blogu: „Kouzlo analogu: Insta fotky s fotoaparáty INSTAX 1. díl“

Někdy jsou dny a příležitosti, kdy prostě nechcete přemýšlet nad složitou kompozicí a nastavováním. Toužíte si prostě jen užít moment a atmosféru. U instantních fotoaparátů stačí zmáčknout spoušť a za pár chvil máte v ruce hotovou fotografii a to žádné jiné přístroje nedokážou.

Kompletní nabídka fotoaparátů INSTAX na našem e-shopu

 

Příslušenství pro INSTAX

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

komentářů