CEWE Fotolab

Fotobrašna nebo fotobatoh?

Fotobrašna nebo fotobatoh? Častá otázka zejména pro ty, kteří si pořídili větší množství fototechniky a potřebují zajistit její bezpečný a zároveň pohodlný transport. Používání fotobatohu i fotobrašny má svá specifika. Jaký druh zavazadla by mohl být pro vaše potřeby nejvhodnější se vám pokusí napovědět následující článek.

Podíváme se na výhody a nevýhody obou druhů zavazadel, zaměříme se také na někdy opomíjenou stránku mince, a to je praktičnost při samotném focení.

Muž s batohem v přírodě
foto pro Peak Design: Jakub Fišer | @kubajszcom

Street foto, portréty, reportáže – sáhněte po fotobrašně

Brašna přes rameno představuje klasiku, se kterou se pravděpodobně setkal každý z vás. Možná jste ji v nějaké formě zakoupili už v setu s digitální zrcadlovkou, nebo s ní vídáte profesionální fotografy.

Vanguard ALTA Access 33X
Vanguard ALTA Access 33X
Vanguard ALTA Access 33X
Vanguard ALTA Access 33X

Fotobrašna je obecně vhodná na kratší nošení spíše lehčí / menší fotovýbavy. Vyniká svoji pohotovostí s jakou z ní můžete vytáhnout část fototechniky. Fotobrašna je tedy ideální společník např. na kratší výlety, venkovní focení portrétů, reportážní fotografii, focení  momentek na ulici. Celkově je taková méně nápadná, než specializovaný velký fotobatoh.
Velkou výhodou fotobrašny je především její pohotovost, kompaktnost. Můžete rychle měnit objektivy, baterie i filtry, protože máte vše takzvaně po ruce, aniž byste museli brašnu sundávat z ramena. Pokud fotíte reportáže nebo svatby, bude pro vás nepostradatelným doplňkem. Rychle se odloží, či naopak nasadí na rameno, či za poutko vezme do ruky.

Lowepro m-Trekker SH 150
Lowepro m-Trekker SH 150
Lowepro m-Trekker SH 150
Lowepro m-Trekker SH 150

Naopak nevýhodou je fakt, že veškerá váha, kterou v brašně nosíte, zatěžuje nerovnoměrně jednu polovinu vašeho těla. Z dlouhodobého hlediska tak není ideální volbou vzhledem k hrozícím bolestem zad a špatnému držení těla.
Při výběru fotobrašny si dejte pozor, abyste zvolili ideálně takovou, která vám nepromokne, a to včetně zipů. Ty by měly být kryté a zároveň dvoucestné. Vzhledem k velkému zatížení sáhněte raději po kovových sponách nebo karabinách, ramenní popruh zvolte co nejširší, aby se váha dostatečně rozložila.
Fotobrašny jsou buď „klasického“ vzhledu zaměřeného prioritně na funkčnost, nebo si můžete vybrat i modely, které kombinují praktičnost a více módní vzhled. Příkladem mohou být následující modely.

Olympus kožená kabelka Just Nude - béžová
Olympus kožená kabelka Just Nude – béžová
Olympus kožená kabelka Just Nude - béžová
Olympus kožená kabelka Just Nude – béžová
Olympus brašna OM-D Messenger
Olympus brašna OM-D Messenger
Olympus brašna OM-D Messenger
Olympus brašna OM-D Messenger

Časté přesuny, dlouhé focení s těžkou technikou – kupte si batoh

Touláte se déle např. během focení krajiny, děláte vícedenní túry, taháte těžší a objemnější fototechniku, např. na focení wildlife? Pak na brašnu raději zapomeňte.
Fotobatoh rovnoměrněji přenese váhu na vaše záda. S tíhou lze  elegantně „bojovat“ také s pomocí hrudního a bederního popruhu, pokud je k dispozici. Snadněji se transportuje i připnutý stativ. Některé fotobatohy obsahují i slušný prostor pro osobní věci (náhradní oblečení, jídlo, vodu atd.). Někteří výrobci nabízí i batohy, které vypadají jako klasické krosny. Uvnitř je ale speciálně vytvořený prostor pro transport fototechniky. Ideální pro skloubení vícedenního fotografování a turistiky.
U focení divokých zvířat také není nošení brašny ideální variantou. Např. v okamžiku, kdy budete chtít podřepnout, abyste získali ideální záběr, má brašna tendence sklouzávat z ramene. To teoreticky může poškodit vybavení v brašně při sklouznutí a případném nárazu a bohužel také vyplašit například zvěř, kterou fotíte. Při focení zvířat si budete muset často i lehnout na zem, což s batohem bez problému zvládnete. Batohy mají velkou celkovou nosnost, pojmou i větší objem „nákladu“, než brašny. Dovolená s celou fotovýbavou, či rozsáhlá  fotozakázka, tedy není žádný problém.

Manfrotto Off Road Stunt Backpack
Manfrotto Off Road Stunt Backpack
Manfrotto Off Road Stunt Backpack
Manfrotto Off Road Stunt Backpack

Problém obvykle nastává, chcete-li fotit různé žánry v rychlejším tempu.Přístup do fotobatohu není tak flexibilní a rychlý jako u brašny. Vždy jej musíte celý, nebo částečně, sundat z ramenou. Neustále sundávat a nasazovat batoh se po čase omrzí a celkově to není příliš komfortní záležitostí.
Částečně vyřešit tento problém dokáží fotobatohy s bočním přístupem do jednotlivých komor. Batoh tak přetočíte na břicho a jednoduše sáhnete pro to, co zrovna potřebujete. Bohužel, tento typ batohů mívá omezenou kapacitu, a tak vždy záleží, kolik vybavení s sebou potřebujete nést.

Lowepro Photo Sport 300 AW II
Lowepro Photo Sport 300 AW II
Lowepro Photo Sport 300 AW II
Lowepro Photo Sport 300 AW II

Pokud to rozpočet dovolí, při výběru batohu se opět zaměřte na to, aby byl nepromokavý, a to včetně zipů, nebo byla k dispozici alespoň integrovaná pláštěnka. Pokud ani ta není vložena nezoufejte, dá se dokupit zvlášť.
Zaměřte se při výběru také na to:
– jakým způsobem jsou vyztužena záda a zda umožňují dostatečné odvětrávání,
– zda má batoh pevné dno,
– jak je celkově řešeno polstrování,
– zda je možné vyjmout polstrovanou „fotokomoru“,
– jaké fotobatoh nabízí možnosti k vnějšímu připnutí fotopříslušenství, pouzder na objektivy, či sportovního náčiní.

U větších batohů je prakticky nezbytnosotí bederní a hrudní pás.  Další výhoda batohu je zcela prostá – můžete ho trvale používat jako skladovací prostor pro celkové fotovybavení.

Myslete i na budoucnost

Při výběru vhodného zavazadla pro přenášení fototechniky plánujte dopředu. Víte už teď, že budete dokupovat další objektivy? Do brašny jich dáte omezené množství a pokud nemáte možnost fotit své oblíbené žánry s kompletní potřebnou výbavou, budete vždy bojovat s kompromisy, což může být škoda. Pokud však často přebíháte sem a tam s poměrně lehkým vybavením, situace hovoří pro fotobrašnu.

Fotokabela

Pokud nechcete jít s davem a toužíte vlastnit specifický druh přepravního zavazadla, určitě zvažte nabídku značky Peak Design, konkrétně model Peak Design Everyday Tote: fotokabela, která se dá se nosit na zádech, zkrátka něco „netradičního“.

Peak Design Everyday Tote
Peak Design Everyday Tote
Peak Design Everyday Tote
Peak Design Everyday Tote

Závěr

Mnoho fotografů nakonec vlastní jak fotobrašnu, tak fotobatoh a střídá je dle potřeby. Zkrátka vždy záleží na konkrétních požadavcích každého z vás: jak náročný druh focení vás čeká a kolik budete potřebovat techniky sebou, jak pohotoví chcete být, jak dlouhé přesuny vás čekají atd.

 

Přidat komentář