CEWE Fotolab

Co fotit v blízkém okolí vašeho domova

Rádi fotíte, ale každodenní povinnosti vám nenechávají dostatek volného času? Přečtěte si pár tipů, jak vyhledat zajímavé náměty pro fotografování v blízkosti vašeho domova.

Vydejte se na procházku kolem svého domova, všímejte si detailů, na které jindy nemáte čas. Využijte hledání nových námětů na focení jako důvod objevit své okolí a podívat se na zdánlivě již známá místa trochu jinak, z jiného úhlu pohledu.

„Street photo“

Rušné ulice, tramvaje, prodejci květin a kávy, nebo jen lidé spěchající ráno do práce. To vše skvěle poslouží jako inspirace pro výsledné fotografie. Zkuste se zastavit uprostřed ulice a chvíli jen pozorovat, co se děje kolem vás.

Příležitostné akce
Na náměstí kousek od vás jsou každý týden trhy s místními produkty? Blíží se Velikonoce, hody nebo jiná tradiční událost? Fotit můžete muzikanty, jarmark i sportovní klání. Není lepší čas vyrazit s foťákem na procházku.

Architektura

Ať už bydlíte v historickém centru, nebo v klidné obytné čtvrti, architekturní prvky jsou vždy poměrně nenáročným a spolehlivým zdrojem inspirace pro nové fotky. Kostely, malá skrytá nádvoří, dětská hřiště, široké magistrály, útulné kavárny, historické budovy. Nebo i vysoké, symetricky stavěné kancelářské budovy, které skrývají mnohdy zajímavé odrazy svých skleněných výplní. Tohle vše se může stát součástí vašeho fotografického dobrodružství.

ArchitekturaZkuste také tvořit černobílé snímky a tím se pomyslně vrátit ke kořenům fotografie. Divák se při pohledu na černobílé snímky často musí více soustředit na obsah, není „rozptylován“ barvami. Každá scéna je trochu jiná, někdy naopak barvy umocňují zážitek z fotografie.


Náš tip: Foťte černobíle i barevně zároveň
Velká část fotoaparátů dnes umí zobrazit náhled snímané scény v černobílých odstínech (po aktivaci v menu). Pokud budete fotit do formátu RAW, fotka bude dostupná v editačním softwaru i v barevné variantě.


Městská příroda, okolní krajina

Máte ve svém okolí park? Určitě se tam stavte, pokud nevíte, co byste zrovna rádi fotili. V parku najdete spoustu lidí, kteří přišli na romantickou procházku, nebo vám spolu s dětmi vytvoří krásné scénky z běžného života. Musíte se jen zastavit a pořádně vnímat.

Lidé sedící na louceNezapomeňte ani na makro snímky, které dokáží vyprávět příběhy pro naše oko stěží viditelné. Velmi vděčná témata jsou květy rostlin, stromů nebo hmyz.

Makro hmyz


Olympus 60mm MACRONáš tip: Pro tvorbu efektních detailních záběrů doporučujeme používání specializovaných makro objektivů.
Podrobněji o tématu makro fotografie si můžete přečíst v našem článku: Makro – aneb jak zachytit detaily.


Využijte linií. Ať už přístaviště, koleje nebo cesty lemované stromy. Jasné linie mají neuvěřitelně pozitivní dopad na výslednou fotografii. Vedou pohled pozorovatele od popředí až k mizícímu bodu v pozadí fotografie. Dávají fotce rozměr a hloubku.

Koleje

Máte blízko sebe řeku nebo rybník? Poohlédněte se po odrazech od jejich hladiny, dají vyniknout celkové scéně vaší fotografie. Zkoušejte různé úhly, přibližte se nebo si naopak poodstupte, abyste dosáhli toho nejlepšího výsledku. Používejte polarizační filtr a experimentujte s nastavením jeho účinné polohy, kdy naopak dochází k minimalizaci odlesků.

komentářů

  • Zdravím, měl bych takový dotaz? Co se týká fotografování domů a jeho interiéru. Nevím kde jinde se zeptat, chystám se prodávat dům přes takovýhle portál https://www.eurobydleni.cz a potřeboval bych poradit jak dům nejlépe nafotit. Díky za každou radu.

    • Dobrý den, Tondo,
      těžko radit, pokud nevíme jakou máte nyní k dispozici fototechniku, jaký je případný plánovaný rozpočet k jejímu nákupu atd. Obecně na interiéry je vhodná optika, která disponuje ultraširokoúhlými ohniskovými vzdálenostmi. Je možné, že nejsnadnější řešení se bude jevit poptat nafocení u fotografů, kteří se věnují focení nemovitostí (mají vhodnou techniku a vycvičené „oko“, aby fotografie nemovitosti zachycovaly podstatné pro prodej). Pokud budete mít konkrétní dotazy k výběru fototechniky, samozřejmě Vám rádi poradíme.

      Pěkný den
      Viktor F.