CEWE Fotolab
© Czech Tourism – fotobanka. Autor: Martin Rak

Cestuj s CEWE – 10 nejkrásnějších míst v Česku

Přichází léto a s ním i doba dovolených, dobrodružných výprav, rodinných výletů a chvíle aktivního i zaslouženého odpočinku. Současná doba cestování do zahraničí příliš nepřeje, a proto se nám nabízí možnost objevit krásy Česka. Připravili jsme podle nás 10 top českých míst. Souhlasíte s naším výběrem?

Nepochybujeme o tom, že jste na spoustě z nich už byli, ale tentokrát bude mít dovolená nebo prázdninový výlet jiný rozměr. Nažhavte foťáky, cestujte s CEWE po Česku, foťte a vyhrajte skvělé ceny – ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

1. České Švýcarsko

České Švýcarsko je jedna z nejoblíbenějších lokací v Česku a není divu, je tady krásně. Národní park České Švýcarsko se nalézá v Ústeckém kraji, v okrese Děčín. V důsledku erozí vznikly mohutné skalní věže, rokle a bludiště. Symbolem parku je nejznámější skalní útvar Pravčická brána. Jedná se o největší pískovcovou skalní bránu v Evropě. Říká se: Nevidět v Českém Švýcarsku Pravčickou bránu je jako jet do Paříže a nevidět Eiffelovku.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor: Martin Rak
© Czech Tourism – fotobanka. Autor: Martin Rak

Historie této krajiny je stará asi 90 milionů let. Moře, které tu kdysi bylo, po sobě zanechalo jedno obrovské „pískoviště“. V současné chvíli se tu rozkládá krajina vymodelovaná vodní a větrnou erozí do podoby pískovcového skalního města.

Nejmladší národní park u nás, který byl vyhlášen 1. ledna 2000, se rozkládá na nevelké ploše 80 km2.

 ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

2. Český Krumlov

Procházka centrem Českého Krumlova je skvělým zážitkem. Středu města vévodí svou velikostí gotický chrám sv. Víta a křivolaké uličky, kostely, kláštery a další stvaby si zachovaly původní vzhled, takže pokud jste vášnivý fotograf, pořád budete mít co fotit. Návštěvníky fascinuje především krásný zámek s mohutnou věží a plášťovým mostem, který je po Pražském hradu druhým největším zámeckým areálem v České republice.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor Aleš Motejl
© Czech Tourism – fotobanka. Autor: Aleš Motejl

Již od roku 1992 je Český Krumlov vyhlášen chráněnou památkou UNESCO.

Zajímavostí a častým cílem návštěvníků Českého Krumlova je otáčivé hlediště v zahradě zámku. Jedná se o experimentální divadelní scénu a obstarává střídání scén během divadelních představení. Současná kapacita je 644 míst a hledištěm prošlo za dobu jeho existence přes 2 miliony diváků. Původní točna byla poháněna dokonce lidskou silou, ale o tom neměli diváci ani tušení. V tuto chvíli je pohon otáčivého hlediště již elektrizován.

ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

3. Vyhlídka Máj

Vyhlídka Máj patří k nejkrásnějším výhledům na řeku Vltavu. Pohled ve tvaru podkovy, který se vám naskytne, je fascinující a tak není divu, že je notně vyhledávaný a navštěvovaný i turisty. U vyhlídky si ale dejte velký pozor kam šlapete, místy je to opravdu nebezpečné.

vyhlídka máj
Autor: Jan Watzek www.foto.watzek.cz

Vyhlídka Máj se nachází na vysoké skále, přímo nad bývalými Svatojánskými proudy. Za Svatojánské proudy byl v minulosti označován úsek řeky Vltavy mezi obcemi Štěchovice a Slapy, kudy řeka Vltava protékala hlubokým a skalnatým údolím a tvořila peřeje.

Vyhlídka Máj je z Prahy vzdálená cca 40 km. Cesta na vyhlídku bohužel není prakticky značena a tak pokud nechcete zabloudit, vydejte se z Teletína po žluté turistické značce. Z Teletína je to pouze jeden kilometr, takže to hravě zvládnou i děti.

ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

4. Ještěd

Na vrchol Ještědu, který dosahuje výšky 1012 m nad mořem a najdete ho jižně od Liberce v severních Čechách, se můžete vydat každý den (kromě toho Štědrého, kdy je zavřeno). Na samém vrcholu stojí slavný horský hotel s vyhlídkovou věží Ještěd. Stavba je vysoká 94 m, anténa vysílače má 17 m. Vyhlídková věž dokonce získala mezinárodní architektonickou cenu a nabídne vám jedinečný pohled na Liberec a jeho okolí. Za pěkného počasí dohlédnete dokonce na nedaleké Jizerské hory, ale také až do Krkonoš. Právě oceněná vyhlídková věž stal symbolem Liberce.

©-Czech-Tourism-–-fotobanka.-Autor-UPVISION
© Czech Tourism – fotobanka. Autor: UPVISION

Liberec, ze kterého se snadno dostanete tramvají na konečnou stanici přímo pod vrchol Ještědu, nabízí široké možnosti výběru kulturního i sportovního vyžití, jako například ZOO nebo botanickou zahradu.

Nejstarší zoologická zahrada u nás byla založena již roku 1904. Největším lákadlem jsou bílí tygři a lachtani nebo pandy červené a navštívit ji můžete každý den, je otevřena celoročně.

ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

5. Karlovy Vary

Karlovy Vary jsou v Česku nejznámějšími lázněmi a jsou nejnavštěvovanější české lázeňské město vůbec. Pokud sem zamíříte, nabídne vám kromě blahodárných účinků zdejších minerálních pramenů i spoustu tipů na zajímavé výlety po okolí.

karlovy vary

Karlovarská minerální voda je veřejnosti přístupná celkem v 15 pramenech, které se od sebe liší teplotou a množstvím rozpuštěného oxidu uhličitého. Nejznámějším pramenem Karlových Varů je Vřídlo, keré je horké 72 °C a tryská až do výšky 12 metrů.

Zkuste navštívit rozhlednu Diana s krásným výhledem, určitě se vyplatí ji neopomenout. Nahoru můžete vyjet lanovkou nebo jít pěšky. Projít se můžete ještě k dalším karlovarským vyhlídkám Jelení skok, Kristýna nebo na vyhlídku Petra Velikého.

Za zmínku a návštěvu určitě stojí i Motýlí dům, který je v provozu po celý rok (kromě Štědrého dne). A fotit můžete o sto šest, to je totiž povoleno bez omezení a třeba se vám podaří zachytit unikátní motýlí „kus“.

ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

6. Adršpach

Turistický okruh skalním městem je dlouhý přibližně 3,5 km. Projití není příliš fyzicky náročné a proto je vhodný i pro rodiny s malými dětmi. K absolvování okruhu byste si měli vyhradit minimálně 3 hodiny. Na samém okraji se pak můžete pokochat ještě zříceninou Adršpach ze 13. století.

Autor: Tomáš Holub

Prohlídka vás zavede k malebnému jezírku Pískovna a provede vás labyrintem skalních věží až k Adršpašskému jezírku. Hned u vstupu do Adršpachských skal se nachází turistické informační centrum, kde vám rádi sdělí potřebné informace.

Mezi nejznámější skály Adršpašského skalního města patří bezesporu Homole cukru, která stojí na své špičce, což vytváří dojem, že musí každou chvíli spadnout. Především děti ji pro jistotu podpírají klacíky, aby nespadla 🙂 Dalšími známými věžemi josu například Milenci, Starosta a Starostová nebo Džbán

Nahrajte fotografie do soutěže Cestuj s CEWE a vyhrajte!

7. Šumava

Šumava je jedním z nejstarších pohoří Evropy. Nejvyšší horou Šumavy je Velký Javor v Německu (1456 metrů), na české straně je to Plechý, který měří 1378 metrů. Plechý je zároveň i nejvyšší horou rakouské Šumavy.

šumava

Nejznámější a také největší šumavské jezero je Černé jezero, pojmenované podle temné barvy vody. Nedaleko je také Čertovo jezero, které je hůře přístupné a Prášilské jezero, u kterého je k vidění bažinatá kotlina zvaná Stará jímka. Nejvýše položeno je Jezero Laka, z jezer na Šumavě je nejmenší a nejmělčí . Plešné jezero je ledovcové jezero, má plochu 7,48 ha a je ze šumavských jezer nejhlubší -18,30 m. Další tři jezera leží na německé straně Šumavy a jmenují se Roklanské jezero, Velké a Malé Javorské jezero.

Na Šumavě najdete spoustu vyhlídkových míst a rozhleden – rozhledna Boubín, rozhledna Libín, rozhledna na skokanském můstku Zadov nebo Knížecí stolec a další.

Když už budete na Šumavě, udělejte si výlet do Boubínského pralesa, který je součástí Národního parku Šumava a určitě stojí za procházku. Všude je spoustu vývratů a tlejících stromů a některé živé stromy tu jsou staré až 400 let. Na vrcholu Boubína byla postavena dřevěná rozhledna, která je vysoká 21 metrů. Když budete mít štěstí na počasí, uvidíte z ní i alpské vrcholky.

ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

8. Říp

Památná hora Říp (456 m n. m.) patří mezi několik nejvýznamnějších míst a symbolů naší národní historie. Podle pověsti se právě zde usadili první Slované s praotcem Čechem v čele. Na vrcholu hory stojí románská rotunda sv. Jiří a sv.Vojtěcha a pokud se vydáte nahoru, naskytne se vám nádherný výhled na České Středohoří a lesy Kokořínska.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor: UPVISION
© Czech Tourism – fotobanka. Autor: UPVISIO

Na vrchol hory Říp vede několik vyznačených turistických cest a nahoru se bez problémů dostanou i rodiny s kočárky, nejlépe ze severovýchodní strany a zpět se vrátit stejnou trasou. Pokud se budete chtít podívat dovnitř rotundy, návštěva je možná od dubna do října. Prohlídka trvá asi třicet minut, přičemž ta poslední začíná 30 minut před koncem provozní doby. Navíc se každou první neděli v měsíci koná mše od 15 hodin.

Říká se, že každý správný Čech by se měl alespoň jedenkrát za život na horu vydat a pokochat se krásným výhledem po okolí.

ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

9. Historické centrum Prahy

Historické centrum Prahy tvoří celek Pražského hradu a Hradčan, Malé Strany včetně Karlova mostu, Starého Města s Josefovem (dochovaná část bývalého Židovského Města), Nového Města, Vyšehradu i jejich další jednotlivé památky. Využijte toho, že Praha není plná turistů, vezměte foťák a hurá na výlet. Nejlepší způsob, jak toho stihnout co nejvíce, je projít se takzvanou Královskou cestou. Ta začíná na Náměstí Republiky u Obecního domu a končí u Katedrály Svatého Víta na Pražském hradě.

praha
©Czech Tourism – fotobanka. Autor: Michal-Vitasek

V Praze je tolik památek a zajímavých míst, že nebudete vědět, kam dřív skočit. My vám dáme pár tipů, které byste neměli vynechat. Staroměstské náměstí s orlojem, Václavské náměstí, Staroměstská Mostecká věž, Pražský hrad, Socha Franze Kafky u Národní třídy, Nerudova ulice, Hladová zeď, Malostranské náměstí, Františkánská zahrada, Zlatá ulička, Lennonova zeď na Kampě, Slavín, Vyšehrad, Vyhlídka na Hradčanském náměstí, Letohrádek Hvězda, Čertovka, Prokopské údolí a celá řada dalších…

Název Praha se běžně odvozuje od slova práh. Podle této, asi nejúznávanější, teorie je Praha pojmenována po říčním prahu, tzn. brodu, který se nacházel někde pod Karlovým mostem. Těch pověstí a historek o Praze je celá řada ke každé památce se nějaká historka pojí.

10. Přehrada Seč

Sečská přehrada je největší a nejvyhledávanější rekreační oblastí v Pardubickém kraji. Je dlouhá 6,5 kmhloubka dosahuje až 30 m. Hráz je vysoká 42 a dlouhá 165 metrů. Pokud se sem vydáte, čeká vás hlavně parádní koupání a mnoho dalších sportovních aktivit. Přehrada je také oblíbeným místem rybářů a okolí je skvělé pro pěší turistikuvýlety na kole.

sečská přehrada

Nedaleko jsou zříceniny hradů Oheb a Vildštejn. Dnes z malebného hradu Vildštejn zbyl jen několik malých zdí. Nalézají nad tunelem, který vede na most přehradní nádrže Seč. Z hradu Oheb se dodnes zachovalo torza brány, sklepů, věže a hradního paláce. Zřícenina je celkem rozlehlá a její prohlídka není nijak omezena. Navíc je odtud nádherný výhled na sečskou přehradu i ostrov.

Přehrada byla zbudována v letech 1925 až 1934 a díky nádherné přírodě se i okolí přehrady stalo přitažlivou turistickou lokalitou.

ZDE SOUTĚŽ Cestuj s CEWE

 

Helena Piwowarcziková

komentářů