CEWE Fotolab
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE

Canon RF 24-105 mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE

Zoomy s ohnisky 24-105 mm jsou poměrně populární díky univerzálnímu rozsahu ohniskových vzdáleností. Skvělou variantou je verze s konstantní světelností f/4. Ne každý je však ochotný investovat vyšší pořizovací cenu. Pro uživatele bezzrcadlovek Canon tedy může být zajímavou alternativou levnější verze, která disponuje světelností f/4 až 7,1. Co můžete očekávat od základního setového objektivu se dozvíte v recenzi, včetně srovnání s „eLkovou“ verzí f/4. Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZECanon RF 24-105/4-7,1 IS STM jednoznačně vyniká již papírovými parametry z pohledu svého objemu a hmotnosti. Na první dobrou se může hodit během cestování, kde kladete důraz na co největší mírou kompaktnosti.

Canon RF 24-105/4-7,1 IS STM se testoval na těle Canon EOS RP, které patří mezi nejkompaktnější fotoaparáty třídy Full Frame bezzrcadlovek. Nebál bych se tuto kombinaci (Canon EOS RP + RF 24-105/4-7,1 IS STM) nazvat typickou dovolenkovou sadou.

Konstrukce, zpracování a ergonomie

Objektiv Canon RF 24-150/4-7,1 IS STM je zpracováním a použitými materiály na vysoké úrovni. Je ovšem zřejmé, že významný důraz byl dán na malé rozměry, a ještě víc na nízkou hmotnost.

Proti variantě s konstantní světelností f4 je výrazně menší a téměř o celou polovinu lehčí. Nechybí mu výkonný optický stabilizátor a také šikovný funkční kroužek v přední části, přepínačem zvolíte mezi ostřením nebo ovládáním přiřazené funkce. Přepínače (druhý slouží pro zapnutí/vypnutí IS stabilizace) i prstence mají příjemný chod a jasnou odezvu.

Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM
Canon RF 24-105mm f/4
Canon RF 24-105mm f/4 IS USM

Čtěte také na blogu: RECENZE CANON EOS RP

Kvalita obrazu

Optická kvalita je výborná, objektiv je ostrý a velmi odolný proti různým reflexům a závojům, a to i v přímém protisvětle. Povrstvení Canon Super Spectra Coating odvádí výbornou práci. V některých situacích se chová dokonce lépe než jeho dražší „L“ bratříček.

Barevné podání odpovídá standardu celé řady Canon RF objektivů, je velmi přirozené a příjemné. Se zacloněním obrazová kvalita ještě dále roste a zlepšuje se směrem do krajů. Při snímání např. krajin na clonu f11 je výsledek vynikající. To je taky odpověď na zřejmě jedinou výtku, která u takového typu objektivu nutně musí přijít. Ano, mám na mysli světelnost na ohnisku 105 mm.

I poměrně nezkušený zákazník si musí všimnout nápadně velkého čísla v popisu objektivu. Rovnou řeknu, že nepatřím k fotografům, kteří se nechají nějak jednoduše vyděsit, na druhou stranu mám rád světelné objektivy, zejména tzv. pevná skla. Jak z toho ven?

V optice je konstrukce soustavy čoček kompromis vždy. Jednou kvůli ceně, jindy kvůli velikosti a hmotnosti. Takže je potřeba vědět za co platím, co tím získám a co ztratím. Jednoduše se na některá témata bude tento objektiv hodit více a na jiné méně.

Je to cestovatelský objektiv, je malý a lehký, takže ho můžete mít stále s sebou. Výhoda. Fotíte hlavně krajiny, stejně budete clonit víc. Takže žádný problém. Používáte rádi filtry, třeba polarizační, mezi průměrem 67 a 77 mm (u L varianty) je podstatný rozdíl v ceně. Další výhoda. Fotíte noční snímky měst ze stativu, prostě prodloužíte čas. Žádný problém. Fotíte z ruky i v horších světelných podmínkách, prostě zvednete citlivost ISO. Žádný problém. Rozdíl ve světelnosti f5,6 a f7,1 je 2/3 EV.

To v praxi znamená, že místo např. ISO 200 budete potřebovat pro stejnou expozici ISO 320. To při kvalitě současných snímačů opravdu není žádný problém. Kde to „číslo“ teda vadí? Je to zejména při focení portrétů a prostě všude tam, kde potřebujete malou hloubku ostrosti a jemný bokeh. A to je ta daň. Pokud vás baví hlavně portréty kupte si variantu tohoto šikovného objektivu se světelností f4 v celém rozsahu. Anebo si jako druhý objektiv k tomuto typu zoomu (myšleno 24-105/4-7,1) kupte malou lehkou padesátku f1,8. A je to.

Snímky v protisvětle

Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE

Noční scéna

Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE

Fotografie detailů

Původně jsem chtěl napsat makro, ale při poměru zvětšení cca 1:4 by to teoreticky mohlo vyvolat zbytečnou polemiku. Přesto, je tento parametr perfektní a je velkou výhodou právě nového objektivu Canon RF 24-105/4-7,1 IS USM. Většina zoomů s tímto populárním rozsahem (24-105 mm), u všech značek na trhu, zaostřuje od cca 50 cm. Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZENa snímaní detailů tedy takové objektivy nejsou úplně vhodné. Ale tento nový Canon zaostřuje již od 13 cm (při ohnisku 24 mm). A to umožňuje fotit opravdu drobné detaily (květy, mech, houby, malé plody, ale i hmyz a třeba obojživelníky) na minimální vzdálenost a s velkým množstvím detailů. A díky ohnisku 24 mm se vám do záběru vejde, samozřejmě mimo hloubku ostrosti, i okolní prostředí Vašeho objektu (např. louka, polní cesta nebo les). Tvoří to velmi zajímavou perspektivu.

Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE

Autofokus a stabilizace obrazu

Rychlý, přesný a bezhlučný. Takto lze jednoduše popsat činnost automatické ostření s krokovým motorem, který Canon označuje STM. Při fotografování i natáčení videí objektiv rychle a tiše ostří s takovou samozřejmostí, jako když se díváte kolem sebe. Dalo by se říct, že kam se podíváte, tam je v ten moment zaostřeno. Pochopitelně záleží také na použitém těle, množství světla a kontrastu scény, protože celý řetězec pracuje tak dokonale jako jeho nejslabší článek.

Při testování na těle Canon EOS RP jsem při toulání krajinou, nejen že nezaznamenal žádné komplikace, ale dokonce ani nějaký popsatelný rozdíl ve výkonu AF systémů obou objektivů. Automatické ostření jak 24-105/4-7,1 tak 24-105/4 fungovalo naprosto spolehlivě.

Optický stabilizátor IS na tom byl také úplně stejně (poskytuje luxusní účinnost až pět kroků), což znamená, že ISO můžete klidně ponechat na nízkých hodnotách a klidně snímat např. 1/15 s z ruky, přesto, že máte zvoleno ohnisko 105 mm. Limitem tak bude jedině pohyb fotografovaných objektů, ale s tím Vám stejně žádný stabilizační systém světa nepomůže.

Anebo tento efekt naopak můžete kreativně využít, viz. testovací snímky zimního lesa. Při nočních snímcích, krajině, zátiší, a hlavně při použití dlouhých ohnisek (85 mm, 105 mm) objektivu se IS chová ukázkově a popravdě si už zoom objektiv s delším ohniskem bez této technologie ani neumím představit.

Porovnání použitých objektivů

V testu jsem oba objektivy pravidelně střídal a měl jsem pak velký problém fotografie třídit, protože výsledky byly nerozpoznatelné. Ještě, že existují EXIF data… A který s nich si vybrat? Budu stručný. Na reportáže, svatby, do ateliéru, pro focení s externími blesky a na portréty určitě Canon RF 24-105/4L IS USM. Tam se nejvíc projeví menší hloubka ostrosti a příjemnější bokeh.

Taky pro práci s blesky je vždy lepší, když při použití zoomu tzv. „neplave“ clona. To znamená nezmění se při změně ohniska na jinou hodnotu (třeba z f4 na f6,3), aniž byste si toho všimli. Na cestování, krajinu, zátiší a taky detaily (téměř makro) určitě nový Canon RF 24-105/4-7,1 IS STM. Malé rozměry, nízká hmotnost, nízká cena, levné CPL filtry a možnost jednoduše snímat vše od kytiček u Vašich nohou až po hory v dálce jsou jasné argumenty. Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE

Závěrečné zhodnocení

Nejlepší rada, kterou Vám mohu dát je, nebojte zdánlivě horších parametrů, v tomto případě světelnosti, ale vyberte si objektiv podle toho, co a kde budete fotografovat. Objektiv je pro fotografa důležitý nástroj, a proto si zvolte, pokud možno, ten nejvhodnější. Jeden příklad z jiného prostředí, třeba z dílny. Sebelepší kombinované kleště slovutné značky Vám nepomůžou, když na povolení vrutu se zapuštěnou hlavou zrovna potřebujete křížový šroubovák. A tak je to se vším…

Technická specifikace Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM

  • Bajonet a ostření: Canon EOS RF, STM
  • Ohnisko: 24–105 mm
  • Světelnost: f 4 – 7,1 (24-105 mm)
  • Konstrukce: 13 optických členů v 11 skupinách
  • Počet lamel clony: 7
  • Maximální clona: f/40
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 13 cm (při 24 mm)
  • Závit pro filtry: 67 mm
  • Stabilizátor: ano, optický IS, 5 EV
  • Rozměry: 88,8 x 76,6 mm, 395 g

ZOBRAZIT NA E-SHOPU

 Technické specifikace Canon RF 24-105mm f/4L IS STM

  • Bajonet a ostření: Canon EOS RF, USM
  • Ohnisko: 24–105 mm
  • Světelnost: f 4 v celém rozsahu
  • Konstrukce: 18 optických členů ve 14 skupinách
  • Počet lamel clony: 9
  • Maximální clona: f22
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 45 cm
  • Závit pro filtry: 77 mm
  • Stabilizátor: ano, optický IS, 5 EV
  • Rozměry: 107,3 x 83,5 mm, 700 g

ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Další fotografie pořízené s Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM)

Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE
Canon RF 24-105mm f/4-7,1 IS STM: RECENZE

Michael Jurák

Příspěvek pro vás připravil MICHAEL JURÁK

CEWE FOTOLAB produktový specialista a expert na fototechniku Kromě milovaného fotografování mám rád přírodu, hory, lesy, rybaření. Přes léto jezdím nejraději na horském kole a v zimě na snowboardu, rád se i projedu na motorce. Focení není pro mě jen koníček, ale dá se říci posedlost.

komentářů

  • Dobrý den, mám dotaz co podle Vás bude lepší? Mám starší 24-105L F4, chci teď kupovat Canon R6, otázka zní zda použít redukci na EF objektiv nebo zatím koupit tento RF objektiv? Co myslíte, že bude lepší?

    • Dobrý den,
      pokud to rozpočet umožňuje tak neváhejte, a určitě pořiďte „elkovou“ RF variantu objektivu. Tato testovaná ale ve srovnání s vašim objektivem lepší není. Linkovaná L verze s RF bajonetem je díky modernější optické konstrukci, většímu bajonetu a kratší registrační vzdálenosti (vzdálenost mezi zadní čočkou objektivu a snímačem), výrazně ostřejší, hlavně v rozích, má mnohem příjemnější bokeh a dosahuje vyšších rychlostí během ostření. EF 24-105 f4 je výborný objektiv, na nový RF objektiv se ale „nechytá“. Snad jedinou oblastí, kde je lepší starší objektiv, je odolnost proti odleskům. Není to ale nic markantního.

      Díky
      Standa

      • Děkuji za odpověď, mel jsem na mysli porovnani muj stary ef 24-105l vs RF 24-105/4-7,1 IS STM.

      • Ano, jak jsem psal. Tato testvaná varianta se světelností 4-7,1 by srovnání s vašim objektivem prohrála a změna by měla smysl pouze z důvodu ušetření hmotnosti a velikosti.

  • Tento objektív je v recenziách väčšinou kritizovaný, akoby očakávali v tejto kategórii špičkové obrazové vlastnosti. Myslím, že toto je realistický článok toho objektívu, pre bežného spotrebiteľa. Pekne rozpísané plusy aj mínusy – ďakujem.

    • Dobrý den, Romane,
      děkujeme za zpětnou vazbu. Jak píšete, v dané cenové kategorii nelze očekávat špičkový výkon L třídy. Každý si musí individuálně zhodnotit, zda je ochotný přistoupit na dané kompromisy. Viktor F.